НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Открадната картина на Ван Гог бе върната в чанта от Ikea (15.09.2023)
 Картина на Винсент ван Гог, открадната от холандски музей през март 2020 г., беше върната в понеделник от информатор, който я достави, обвита в мехурчета и пъхната в чанта от Ikea, в дома на частен холандски детектив по престъпления в областта на изкуството.

Детективът, Артър Бранд, е разследвал кражбата на „The Parsonage Garden at Nuenen in Spring“, една от ранните творби на ван Гог, нарисувана през 1884 г. Картината е открадната, докато е била част от временна изложба в музея Сингер Ларен, намиращ се на около 32 километра югоизточно от Амстердам, където е била заета от музея Гронингер в северната част на страната.

Изложбата бе открита през януари 2020 г., но музеят бе принуден да я закрие два месеца по-късно, тъй като холандските музеи бяха затворени в отговор на пандемията. Запис на обира от охранителна камера от 30 март 2020 г. показа как маскиран мъж нахлува в музея, използвайки чук, за да разбие две стъклени врати и след това да си тръгне с картината под мишница.

Хората, за които се смята, че са замесени в кражбата, вече са арестувани и осъдени, след като полицията е прихванала тяхната криптирана комуникация, което означава, че те не биха могли да бъдат тези, които физически са върнали картината, каза Бранд. През последните години той вече беше получил сведения, свързани с картината, включително снимки на произведението.

Бранд не разкрива самоличността на човека върнал картината, но добавя, че „всички са му благодарни. Музеят е благодарен.” Бранд, когото местните медии наричат „Индиана Джоунс в света на изкуството“, каза, че човекът му е изпратил съобщение, предлагайки картината в замяна на анонимност и „без неприятности“.

Престъпниците често знаят как да намерят Бранд, който е написал книги, водил е телевизионно предаване за намиране на откраднати произведения на изкуството и често призовава хората да се явят и да върнат откраднати произведения на изкуството. През 2019 г. например той успя да намери откраднат Пикасо. Бранд се срещна с информатора в къщата си. Във видео клип на холандската национална телевизия NOS може да се види как Бранд разопакова пакета и въздъхва с облекчение, когато се оказва, че това не е майтап.

Според него картината на Ван Гог си проправя път в криминалната верига, използвана като авансово плащане, но е загубила почти цялата си стойност, каза Бранд, тъй като крадците са били осъдени и всеки, който я притежава, ще рискува солидна глоба, която може да възлезе на милиони. Бранд каза, че е работил заедно с холандската полиция, за да намери творбата. Не става ясно как картината е достигнала до лицето, което я е притежавало, и Бранд не иска да навлиза в подробности за връзката.

The Parsonage Garden at Nuenen in Spring
The Parsonage Garden at Nuenen in Spring
The Parsonage Garden at Nuenen in Spring
The Parsonage Garden at Nuenen in Spring
Артър Бранд
Артър Бранд
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!