НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Албертина представя „Микеланджело и последствията“ (22.09.2023)
 От 15 септември 2023 г. до 7 януари 2024 г. музеят Албертина във Виена представя „Микеланджело и последствията“, изложба, посветена на Микеланджело и неговото широкообхватно влияние върху последващата история на изкуството.

Изкуството, създадено от тосканеца Микеланджело е очарователно, особено с неговите героични фигури, чиято физика се отличава с изключителна сила и монументалност. Те изглеждат енергични и притежават наситени емоции, които придават сила на действията им.

Въпреки това неговите дълбоко прочувствени фигури също дават израз на напрежение, вътрешни терзания и конфликти. Особено в своите картини изобразяващи голо тяло Микеланджело създава нов фигуративен идеал, който не само повлиява на художниците от неговото време, но също така има траен ефект върху следващите поколения. Настоящата изложба има за цел да направи видимо това влияние в светлината на избрани примери.

Голите рисунки на Микеланджело ще бъдат съпоставени със съответните произведения на хартия от художници от неговия кръг и измежду неговите наследници като Даниеле да Волтера, Росо Фиорентино, Бачо Бандинели, Франческо Салвиати и Доменико Бекафуми, за да стане ясно устойчивото влияние на идеала на Микеланджело.

Ще бъдат сравнени и неговите творби с рисунки на художници от по-късни поколения и векове. Освен това, изложените произведения ще бъдат групирани според техните теми - като изображения на грехопадението на човека, оплакването и разпъването на Христос и делата на Херкулес.

Женското тяло също играе роля, въпреки че е много вероятно Микеланджело никога да не е рисувал гола жена, като вместо това придава на мъжкото тяло женствен вид. Тази изложба се концентрира върху произведения, съхранявани от музея Албертина, като само определени специфични рисунки на Микеланджело са заети от други музеи.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!