НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Белведере посвещава голяма самостоятелна изложба на Луиз Буржоа (22.09.2023)
 От 22 септември 2023 г. до 28 януари 2024 г. дворецът Белведере представя картините на Луиз Буржоа от 1940 г. в диалог със селекция от скулптури, инсталации, рисунки и щампи от всички периоди на нейната кариера.

В творчество, което обхваща широк спектър от експеримерни с форма и материали, Буржоа успява да изрази противоречиви импулси и бинарни противоположности – фигурални композиции и абстракции, мъжко и женско, съзнателно и несъзнателно – в рамките на една творба. До 90-те години на миналия век тя спечели световна известност с артистичните си постижения, като стана известна с монументалните си скулптури на паяци и клетки с размерите на стая. Но именно в нейните маслени картини, направени между 1938 и 1949 г., френско-американската художничка за първи път развива официален речник и дефинира тематичните проблеми, които ще продължи да изследва през следващите шест десетилетия.

Изложбата представлява първият път, в който тези картини ще бъдат изложени като цяло произведение в Европа, и това е първата голяма изложба на творчеството на Буржоа във Виена от поколение насам.

Луиз Буржоа (р. Париж, 1911, умряла в Ню Йорк, 2010) е един от най-влиятелните художници на миналия век. Въпреки че живее и работи в Ню Йорк от 1938 г. до смъртта си през 2010 г., голяма част от нейното вдъхновение е получено от детството й във Франция. Използвайки тялото като първична форма, Буржоа изследва пълния набор от човешки опит - от интимни рисунки до инсталации с големина на стая и с различни материали (включително дърво, мрамор, бронз и плат), тя физически изявява тревогите си, за да ги прогони. Темите за любовта, страха, вината, изоставянето и помирението са в основата на сложното й творчество.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!