НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гагосян ще изложи творби на Кристо в ново пространство в Лондон (06.10.2023)
Галерия Гагосян започна представяне на ранни творби на Кристо на 4 Princelet Street в района на Spitalfields в Лондон, подготвено от Елена Геуна. Изложбата е встъпителният проект в поредицата от външни проекти Gagosian Open и ще остане отворена всеки ден от 6 до 22 октомври.

Gagosian Open е нова програма от амбициозни временни проекти, разположени извън стените на галерията, която позволява на публиката да види забележителни произведения на изкуството в необичаен контекст. За първото представяне от поредицата ранните творби на Кристо ще бъдат поставени в диалог със старинна къща, включена в списъка с културни обекти, в лондонския Ийст Енд.

Предвещавайки мащабните временни публични проекти на художника, тези скулптурни произведения представляват ежедневни предмети, забулени в плат или пластмаса и обвързани с въже или канап. Те представят художник, който дори в този етап на формиране на кариерата си реагира творчески на домашната и градска среда, привличайки вниманието към пренебрегвани детайли, като ги скрива от погледа.

Загатвайки за опазването на личните вещи, произведенията, повечето от които са от 60-те и 70-те години на миналия век, също говорят за идеи за движение, миграция и съхранение. Смесеното наследство и опит на художника като политически бежанец, напуснал България, след което се преместил във Виена, Женева, Париж и накрая Ню Йорк, го определят като вечен скитник – „l'étranger“, както той се нарича. Това се повтаря от историята на самата улица Princelet 4 и къщата, която е била дом на много семейства мигранти. Имотът е построен за първи път през 1723 г., за да приюти мигранти хугеноти - първите бежанци в Обединеното кралство. Оттогава районът приветства ирландски работници, източноевропейски евреи, евреи от Холандия и наскоро членове на голямата бангладешка общност на Spitalfields.

Известни със своите монументални временни произведения на изкуството, Кристо и Жан-Клод, неговата съпруга и артистичен сътрудник, предефинират ефективно връзката между изкуството и общественото пространство, разширявайки възможностите за мащаб и трансформирайки познати пейзажи. Често изискващи задълбочено планиране и преговори, тези самофинансирани проекти съществуват само за кратки периоди, след което материалите им се рециклират, а обектите се възстановяват в първоначалното им състояние.

Встъпителното представяне на Gagosian Open съвпада с изложба в Gagosian Basel, която събира други скулптури на Кристо заедно с подготвителни рисунки и колажи за мащабни проекти. Избрани творби отбелязват двадесет и петата годишнина от последния проект на Кристо и Жан-Клод в града през 1998 г., когато те увиват 178 дървета около фондация Бейелер в 55 000 квадратни метра полиестер.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!