НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Образи на времето" - изложба скулптура на Васка Емануилова (10.11.2023)

Галерия „Васка Емануилова“ представя "Образи на времето" изложба скулптура на Васка Емануилова, която може да бъде видяна до 11 февруари 2024.

Във фокуса на изложбата попада творчеството на Васка Емануилова от периода непосредствено след 1950-те години. През тези години тя се е наложила като една от най-успешните жени скулптори в България. По отношение на творчеството ѝ това е един плодотворен период. Вълнуват я теми от интимното и личното пространство – майчинството, присъствието и ролята на жената, замечтаният свят на детските фантазии. В редица произведения от този период отзвучава опитът ѝ с монументалната скулптура, където, в многобройните реализирани паметници, успешно съчетава плакатността и декларативната фронталност с динамиката на разказа, с литературното и сюжета. Този похват е ясно изразен в композиции като „Септември 23“, „Обявено съревнование“, „Жетварска песен“, „Поп Андрей“ и др., които днес са част от колекцията на Галерия „Васка Емануилова“. Според скулпторката фигуралната композиция е най-подходящият израз на новото изкуство, разкриващо и осмислящо своята социално-обществена отговорност. Въпреки това Васка Емануилова е и един от активните радетели за разчупване на традиционните схеми, произвеждащи еднотипни мемориални съоръжения. За нея тематичната композиция означава дестабилизиране на класическия модел и затворената имперсоналност на античния канон в стремеж към балансирана и убедителна емоционална плътност. Основен ориентир в нейните експерименти между интимното и официалното функциониране на образа е хармонията между индивидуалното и универсалното, вечното и конкретното.

Изложбата включва емблематични творби на Васка Емануилова от този важен и засега неизследван критично исторически период в българското изкуство, които определят мястото на художничката в историята на българското изобразително изкуство и характеризират колебанията в артистичните търсения на цялото поколение.

Преди всичко това е работата „Жътварска песен“, за която Васка Емануилова през 1955 г. е отличена с Димитровска награда. Посетителите имат възможност да съпоставят тази и други творби от периода, например „Обявено съревнование“, с ескизи и варианти, които представят етапите на създаване на композициите. От същия период датират и творби от спектъра на личното пространство, но съществени за авторката произведения – детските портрети, които предават образите на нейните обични племенници и други родственици.

 

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!