НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-добрите художествени изложби в Европа в началото на 2024 г (05.01.2024)
 Първи поглед към някои от най-интересните художествени изложби, които ще бъдат показани в Европа в началото на 2024 г

„Изкуство, колониализъм и промяна“ в Кралската академия, Лондон (3 февруари до 28 април 2024 г.)

Изложбата обединява над 100 големи съвременни и исторически творби като част от разговор за изкуството и неговата роля в оформянето на разкази около империята, поробването, съпротивата и колониализма – и как то може да помогне да се определи курс за бъдещето.

„Франс Халс“ в Rijksmuseum, Амстердам (16 февруари до 9 юни 2024 г.)

След монографични изложби, посветени на Рембранд (през 2015 г. и 2019 г.) и Вермеер (през 2023 г.), Rijksmuseum сега организира първата си голяма изложба, посветена на Франс Халс. Това е първата изложба на негови творби в такъв мащаб след изложбата от 1989-1990 г., която посети Кралската академия на изкуствата, Лондон, Музея Франс Халс, Харлем и Националната художествена галерия, Вашингтон.

„В окото на бурята: Модернизмът в Украйна“ в Долен Белведере, Виена (23 февруари до 2 юни 2024 г.)

Тази изложба е първото цялостно представяне на украинското изкуство от първата половина на ХХ век, извън Украйна. Тя разказва за тази бурна глава от украинската културна история и как съвременните художници се опитват да укрепят украинския суверенитет и независимост и да създадат разпознаваем национален стил. Белведере поставя акцент върху изкуството от около 1900 г., за да подчертае връзките с развитието на Югендстила.

  „Матю Уонг и Винсент ван Гог. Рисуването като последна инстанция“ в Музея на Ван Гог (1 март – 1 септември 2024 г.)

Изложбата показва художествената връзка между двамата творци. Но техните житейски истории също разкриват паралели: и Уонг, и Ван Гог работят усилено, за да намерят своето призвание, което в крайна сметка се оказва рисуването, и двамата се борят с психични проблеми, което води до трагични, преждевременни смъртни случаи.

„Париж 1874: Импресионистичният момент“ в Musée d'Orsay (25 март до 14 юли 2024 г.) Първата изложба на тези художници на Société включва произведения на Клод Моне, Огюст Реноар, Едгар Дега, Берта Моризо, Камий Писаро, Алфред Сисли и Пол Сезан, по-късно известни като импресионисти. Това вече легендарно течение често се смята за раждането на модернистичната живопис и остава ключов момент в историята на западното изкуство.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!