НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Двама мъже бяха арестувани за предполагаема кражба на нови произведения на Банкси в Лондон (12.01.2024)
 Двама мъже бяха арестувани в Лондон, заподозрени в кражба на нова художествена инсталация на Банкси в същия ден, в който тя беше открита.

Произведението, включващо три дрона, поставени върху пътен знак в Пекам, Южен Лондон, беше потвърдено като ново творение от анонимния художник на графити. Банкси, чиято работа донесе повече от 23 милиона долара на търг, сподели поредица от снимки в Instagram около обяд местно време (7 сутринта ET) миналия петък.

Но очевидци казаха на новинарската агенция PA Media, че са видели двама мъже да премахват знака „СТОП“ от кръстовището, където е бил поставен около 12:30 часа. с помощта на флекс. Двамата мъже са арестувани съответно в събота и неделя, съобщи лондонската полиция пред CNN - и двамата „по подозрение за кражба“. Единият остава в ареста, а другият е пуснат под гаранция.

Известно е, че мистериозният художник потвърждава творбите си в социалните медии, без да предоставя повече коментари. Някои тълкуват последната публикация като призив за прекратяване на огъня в конфликта Израел-Хамас, като се има предвид, че е известно, че Банкси подкрепя палестинската кауза.

Художникът притежава хотел в град Витлеем, който се намира на няколко крачки от разделителната стена на Израел, която минава през окупирания Западен бряг. Банкси отвори Walled Off Hotel през 2017 г., за да привлече вниманието към израелско-палестинския конфликт, и той се представя като хотела с „най-лошата гледка в света“.

Въпреки че пазарната стойност на работата му скочи през последните години, Банкси продължава да произвежда произведения в обществени пространства, които правят запазването им почти невъзможно - и често са обект на кражба или заличаване.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!