НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт Британ представя „Сарджънт и модата“ (23.02.2024)
 От 22 февруари до 7 юли 2024 г. Тейт Британ представя изложбата „Сарджънт и модата“, включваща около 60 творби на прочутия американски художник.

Сарджънт е бил известен със способността си да съживява образите. Вместо да бъде воден само от чувствителността на богатите си клиенти, той използва облеклото и модата като мощен инструмент за установяване на тяхната индивидуалност, като същевременно обявява своя собствена естетическа програма. Той работи  в колаборация със своите модели, но също така си позволява творческа свобода, променяйки и пропускайки детайли, както намери за добре. Той редовно избира техните тоалети или манипулира дрехите им, както в Lady Sassoon 1907, която ще бъде показана в началото на изложбата заедно с оригиналното оперно наметало от черна тафта, носено в изображението, разкривайки как той дърпа, увива и закрепва тъканта, за да добави драматизъм към неговия портрет. В това отношение Сарджънт работи по начин, подобен на начина, по който арт директор на модна фотосесия би работил днес.

Изложбата ще разкаже историите зад основните покровители на художника, включително благородници и влиятелни членове на обществото. Взети заедно, портретите на елита от Сарджънт предлагат завладяващо представяне на модното висше общество в началото на века. Акцентите ще включват лейди Хелън Винсент, виконтеса д’Абернон 1904 г. и г-жа Чарлз Е. Инчес (Луиз Померой) 1887 г., които ще бъдат съпоставени с илюстрираната вечерна рокля от червено кадифе. Регалиите, носени от Чарлз Стюарт, шестият маркиз на Лондондери при коронацията на Едуард VII през 1904 г., ще бъдат отново обединени с картината, за да покажат как художникът е предал както ранг, така и личност чрез дрехите. Сарджънт получава още по-голяма творческа свобода с портрети без поръчка, като емблематичната му картина на социалистката Виржини Амели Готро, "Мадам X" 1883-4, която предизвика фурор в Салона, показвайки неприлично г-жа Готро с една диамантена каишка, падаща от нейното рамо. Изложбата ще представи версиите на Тейт и Метрополитън на тази скандална творба. Художественият процес и взаимоотношенията на Сарджънт ще бъдат допълнително изследвани с помощта на снимки, рисунки, дрехи и разкази, написани от неговите модели. Ключови произведения като "Г-жа Монтгомъри Сиърс" 1899 г. ще бъдат показани заедно със собствените рокли на г-жа Сиърс и нейните снимки на Сарджънт по време на работа, докато Г-жа Фиске Уорън и нейната дъщеря Рейчъл 1903 г. ще бъдат показани със снимки, документиращи портретните сесии в процес.

Изложбата пристига в Лондон след дебюта си в музея за изящни изкуства в Бостън, където беше изложена от 8 октомври 2023 г. до 15 януари 2024 г. „Музеят за изящни изкуства и Тейт Британ започнаха да подкрепят Джон Сингър Сарджънт приживе и ние сме горди да си партнираме в тази голяма изложба, която предлага нови гледни точки към този обичан художник,” каза Матю Тейтелбаум, директор на Ан и Греъм Гунд от музея за изящни изкусъва в Бостън. „Светът на Сарджънт, подобно на нашия, осъзнава силата на един образ да маскира реалността и да измисля нови разкази и идентичности. „Моделирано от Сарджънт“ ни насърчава да се замислим дълбоко върху създаването на портрет – как той влияе както на това как виждаме другите, така и на това как светът ни вижда.“
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!