НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Musée d’Orsay чества 150 години импресионизъм (29.03.2024)
 От 25 март до 14 юли 2024 г. Musée d’Orsay представя „Париж 1874: Моментът на импресионизма“, изложба в чест на 150-годишнината от първата изложба на художниците импресионисти.

На 15 април 1874 г. изложба на „Анонимното дружество на художниците, скулпторите и гравьорите и др.“ е открита в парижкото студио на фотографа Надар на булевард де Капуцини. Тя е отговор на официалната, спонсорирана от правителството годишна изложба, известна като Парижкия салон. Първата изложба на тези анонимни художници включва произведения на Клод Моне, Огюст Реноар, Едгар Дега, Берта Моризо, Камий Писаро, Алфред Сисли и Пол Сезан, по-късно известни като импресионисти. Това вече легендарно събитие често се смята за раждането на модернистичната живопис и остава ключов момент в историята на западното изкуство.

Какво точно се случва в Париж през пролетта на 1874 г. и какъв смисъл можем да вложим в появата на това артистично движение? Произведенията, показани на първата импресионистична изложба, ще бъдат поставени в перспектива заедно с картини и скулптури, изложени в официалния салон от 1874 г. Това безпрецедентно съпоставяне ще ни помогне да разберем визуалния шок, който са изпитали посетителите, когато са се сблъскали за първи път с произведенията на импресионистите.

Изложбата също така ще изследва обстоятелствата, които карат повече от 30 художници да се противопоставят на официалната система на Салона, с неговите съдии, награди и одобрение от правителството, като показват изкуството си независимо. По това време Франция се бори да се възстанови от поражението си във Френско-пруската война от 1870–1871 г., обсадата на Париж и насилието на гражданската война. След тези кризи художниците преосмислят изкуството си, откриват гласовете си и изследват нови посоки.

След Париж, „Париж 1874: Импресионистичният момент“ ще бъде показан в Националната художествена галерия, Вашингтон, от 8 септември 2024 г. до 20 януари 2025 г.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!