НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първата самостоятелна изложба във Великобритания на италианския дизайнер Енцо Мари се открива в Музея на дизайна (29.03.2024)
 Първата музейна изложба във Великобритания, посветена на един от най-значимите дизайнери на 20-ти век, се открива в Музея на дизайна.

60-годишната кариера на дизайнера Енцо Мари - пионер на следвоенния италиански дизайн - е представена в тази голяма изложба, която ще продължи до 8 септември. Тя е курирана съвместно от приятеля и сътрудник на Мари и артистичен директор на Serpentine, Ханс Улрих Обрист и Франческа Джакомели, асистент по проекти в студиото на Мари, дизайнер, куратор и изследовател.

Мащабната ретроспектива включва пълния спектър от плодотворната кариера на Мари, от работата му като дизайнер, но също и като художник, учител, критик и теоретик. Изложени са повече от 300 обекта - повечето не са били представяни в Обединеното кралство преди.

Мари, който умира през 2020 г. на 88 години е запомнен като „гигант“ на италианския дизайн и фигура, чийто живот и работа са вдъхнови поколения творци по целия свят.

Разглеждат се стотици проекти на Мари, вариращи от мебели до концептуални инсталационни произведения и от продуктов дизайн до графики. Показани са и неговите детски книги и игри, които са важен аспект от творчеството на Мари, тъй като в обширното си творческо поле той смята нуждите на децата също толкова важни, колкото и тези на възрастните.
 
По време на дългата му кариера много от вечните дизайни на Мари изпълват домове по целия свят, както продължават да правят и до днес. Те включват неговите щампи на ябълки и круши от серията „Природа“, вечни календари от шприцована пластмаса и вечни мебели и кухненски съдове.

Мари има твърд ангажимент да създава проекти, които са устойчиви както по отношение на тяхната материалност, така и естетически, и които са достъпни за всеки. Този подход е радикален за времето си и днес той може да се разглежда като пионер в много от най-належащите проблеми на дизайна и обществото. Неговата основополагаща брошура с инструкции „Autoprogettazione“ (Предложение за самостоятелен дизайн) е един такъв пример, предхождащ дизайнерските практики с отворен код.

В основата на голяма част от работата на Мари е вярата, че играта е „дейността, необходима за откриване на потенциала и за опознаване на света“. След като вижда децата си да играят, той решава да създаде нови играчки и игри за тях. Те се превръщат в едни от най-известните му творби и са акценти в изложбата. „16 животни“ — създаден от него през 1957 г. — е дървен пъзел, съставен от силуети на шестнадесет животни, включително камила, слон и кенгуру. Производството му от миланския производител Danese се оказва толкова популярно, че шестнадесет години по-късно Мари проектира друга версия, „16 риби“, която включва силуети на риби, тюлени, октопод и други морски създания. И двата пъзела имат за цел да насърчат децата да откриват чрез игра. Други играчки и игри, създадени от Мари, са „Играта на баснята“ и „Ябълката и пеперудата“.

Известен със своите безкомпромисни вярвания Мари е описван като „съвестта на дизайна“. Неговите издръжливи, евтини и многофункционални предмети говорят за тези вярвания.

Проектите, показани тук могат колективно да се считат за най-представителните творби от близо 2000 в цялата кариера на дизайнера. Обектите са показани в хронологичен ред, без да се прави разлика между дисциплини, медии или видове.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!