НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Чужденци навсякъде: Венецианско биенале 2024 (19.04.2024)
 От събота, 20 април до 24 ноември 2024 г., във Венеция се провежда 60-ата международна изложба за съвременно изкуство.

Тя е под надслов Stranieri Ovunque – Чужденците навсякъде. Заглавието е взето от поредица от творби, създадени от 2004 г. насам от Клер Фонтейн - феминистки, концептуален арт колектив, основан в Париж през 2004 г. от Фулвия Карневейл и Джеймс Торнхил, италианско-британски артистичен дует, които се обявиха за нейни асистенти. От 2018 г. Клер Фонтейн живее и работи в Палермо и има студио в историческия център близо до Пиаца Маджоне. Творбите се състоят от неонови скулптури в различни цветове, носещи думите „Чужденци навсякъде“ на различни езици. Изразът на свой ред е взет от името на едноименния колектив от Торино, който се бори с расизма и ксенофобията в Италия в началото на 2000-те години.
 
 

Кураторът Адриано Педроса обяснява избора си по следния начин:

„Контекстът, в който се развива изкуството, е свят, пълен с различни кризи, които засягат движението и съществуването на хора в рамките на държави, нации, територии и граници и които отразяват рисковете и капаните, скрити в езика, неговите възможни преводи и националност, изразявайки различия и несъответствия, обусловени от идентичност, гражданство, раса, пол, сексуалност, свобода и богатство. В тази панорама изразът „Чужденци навсякъде“ има (поне) двойно значение. Първо, това означава, че където и да отидете и където и да сте, винаги ще срещате чужденци: те са/ние сме навсякъде. Второ, че независимо от местоположението си, дълбоко в себе си човек винаги е истински чужденец.“

От своя страна президентът Роберто Чикуто каза:

„Адриано Педроса е бразилски куратор и директор на MASP, музей в Сао Пауло, построен от родения в Италия архитект Лина Бо Барди. Той се откроява със своята оригиналност и новаторство, предвиждайки теми и кураторски линии, последвани по-късно в други изложби по целия свят. Смятам, че промяната на гледната точка, чрез която се разказва за съвременното изкуство, е това, което трябва да направи една институция с международно значение като La Biennale di Venezia. И тук не говорим само за естетическа гледна точка, но и за географска."
 
Повече за българския павилион прочетете тук.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!