НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Руският соцарт на път към върха (30.07.2010)
Съвременното руско изкуство набира все повече скорост на международния пазар и цените на някои артисти са на дългия път към върха, отчита artprice.com. Макар и цифрите, платени за тях да са все още далеч от фаворити като Деймиън Хърст и Джеф Кунс, определено се забелязва раздвижване на колекционерския интерес към руските работи. През последните две години цените на продадените произведения от съвременни руски художници са скочили с 65%.
 
Около дузина руски артисти вече са достигнали цени над 100 000 долара, като по този начин стоят много пред останалите си сънародници. Фаворитите на пазара са създателите на соцарта Виталий Меламид&Александър Комар – един подривен дует, който преработва образите на Съветската пропаганда, най-често с класическите маслени бои и платно. През април 2010 те поставиха рекорд за съвременно руско изкуство на пазара и тяхната работа „Среща между Солженицин и Бьол във вилата на Рострович” бе продадена $847,000(£550,000).
 
Сред другите първенци са Симон Файбисович, 5 от неговите произведения са на първите десет места за най-скъпо продадени творби от руско съвременно изкуство. Сред тези, чиито цени са минали психологическата бариера от $ 100 000 са Леонид Пуригин, Гриша Брускин, Сергей Волков, тандемът Александър Дубосарски&Владимир Виноградов, Константн Звездочетов, Владимир Купрянов.
 
Владимир Купрянов, например, се продава на аукционите в Лондон на цени от $ 116 000 /за „Постави ме недалеч от твоето присъствие”/, Симон Файбисович стига до $530 000 /за творбата ”Войници, серия Жп Гари”/.
Все още интересни произведения от тези артисти могат да се намерят на цени между 20,000 и 30,000 долара, но това няма да продължи дълго, смятат френските наблюдатели. Маслени картини на тандема Виноградов&Дубосарски могат да се купят дори за 8-10 хиляди долара, независимо от факта, че някои техни творби минават вече 100 хиляди долара, а тиражните им графики вървят над 5,000 долара.
Някои млади руски артисти също вече изпъкват със своите произведения и започват да се появяват на западни търгове. Най-търсени засега са тези, които взеха участие в 53-тото венецианско биенале през 2009. Там бяха представени седем художници от Русия – Алексей Калима, който вече продаде една рисунка за 5,423 долара, Андрей Молодкин /чиито скулптури вървят между 20,000 и 40,000 долара/, павел пеперщейн /рисунките му се търгуват между 2,000 и 5,000 долара/, Анатолий Шуравльов /Сергей Шекховотцов /6,000 долара за скулптурата му „Трон”/, Героргий Острецов и Ирина Корина.
В момента съвременното руско изкуство преживява буен период, въпреки че все още е под строгата цензура на държавата, пише френски наблюдател. Историята с осъдените куратори, организирали изложбата „Забраненото изкуство”, за която artprice.bg първи съобщи у нас, пренасочи световния интерес към руското съвременно изкуство. Днешните руски артисти изразяват силно несъгласието си с това в своите творби. Европейски и американски художници се присъединиха към протестите и това настроение на противовес на официалната цензура завладява артсвета. Лондон и Париж приемат с удоволствие руски художници на своя земя и им предоставят сцена. „Световните артстолици станаха аутлети на руското изкуство”, намеква сайтът. След като в Москва бе открито първото биенале на съвременното изкуство през 2005, Третяковската галерия направи секция посветена на живите творци, родината на Малевич и супрематистите отново е на път да се превърне в лидер, а колекционерите – да вложат парите си не само в стари произведения.
Руските фотографи все още отсъстват от артпазара. Но на 29 август в Париж се открива изложбата „Фотографията на Нова Русия”, която вероятно ще отвори вратите и на този жанр към аукционите и високите цени на западния пазар.
Най-скъпата съвременна руска картина
Най-скъпата съвременна руска картина "Срещата между Солженицин и Бьол" на Комар и Меламед
Това произведение на Гриша Бурскин стигна цена от 440,000 евро на търг на
Това произведение на Гриша Бурскин стигна цена от 440,000 евро на търг на "Кристис" Ню Йорк през 2000
Владимир Купрянов,
Владимир Купрянов, "Постави ме недалеч от твоето присъсъствие", продадена за 116,000 долара през 2008
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!