НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лика и Генко заедно в Софийската градска художествена галерия (15.10.2010)

Една уникална по рода си изложба събира двама от най-оригиналните ни и „различни” български художници в една зала – Лика Янко (1928-2001) и Генко Генков (1923-2006). Макар и на пръв поглед напълно различни един от друг, картините имат носят вътрешно сходство – обяснява кураторът на експозицията Красимир Илиев.

Преди всичко и двамата художници проповядват един неизчерпаем копнеж за свобода, не само като отказ от каноните на социалистическия реализъм, но и свобода на индивидуалността да се изразява която всяко общество се опитва да спре.

И двамата автори бяха смятани за луди – Генко заради бурния и експресивен характер ала Ван Гог, Лика – със съзерцателната меланхоличност на Ницше. Техните произведения са разказ за техните пътувания към себе си, казва Красимир Илиев – Генко чрез експресията и възторга, Лика – спокойно и задълбочено.

В началото на кариерите си, през 50те години двамата автори работят пейзажи, които са близо един до друг, но през 60-те всеки поема тръгва в противоположна посока на живописване – Лика потъва в структурата на белия колорит, а Генко търси цветната експлозия. И двамата обаче остават безкомпромисни.

Изложбата се реализира със съдействието на: Националната художествена галерия; Градските художествени галерии във Варна, Сливен, Кърджали; частни колекции.

„Лика и Генко”

Софийска градска художествена галерия /СГХГ/

6 октомври – 21 ноември 2010
откриване 5 октомври, вторник, 18.00 ч

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!