НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Азбуката като биологичен вид в НХГ (20.10.2010)

"Азбучни видове" е изложба на Иван Кюранов и Дейвид Д’Агостино, която по някакъв начин е продължение от експозицията на ХХL Реминисценции от 90-те в Софийската градска художествена галерия.

Иван Кюранов е част от кръга артисти, които през 90-те се бяха обединили около авангардната идея ХХL – крайни радикалисти, които издигнаха нов статус на българския артист. В своя манифест те отрекоха популярната представа за нашия човек на изкуството като забраниха брадите, пиянството и други легендарни черти на бг-твореца. Кюранов е и един от кураторите на експозицията в Градската галерия, където той е подредил произведенията на своите някогашни съмишлиници.

В своите нови картини Иван Кюранов съчетава природни елементи с изграждането на буквите като по този начин превръща словото в биологичен вид. „Хаотични сили подлъгват въображението и го препращат към тъмните гласове от миналото и загубеното значение на много от думите” – обясняват организаторите на експозицията.

Разпръснатите живописни творби и текстове на Дейвид Д’Агостино от своя страна се стремят към един нов пейзаж – на личното пространство и стабилност. Те са рисувани върху стари комерсиални картини на автора. Всички те са върнати като непродадени от различни галерии. За да заличи своето минало като комерсиален автор Д’Агостино покрива части от тях с бял латекст – който наподобява белите петна в нашата памет.

Азбучни видове, Национална художествена галерия, до 7 ноември
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!