НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След броени дни ще бъде официално открито най-престижното изложение за съвременно изкуство – Венецианското биенале (31.05.2011)

54-тото издание на Международния форум за съвременно изкуство – Биеналето във Венеция, ще бъде официално открито за посетители на 4-ти юни и ще продължи до 27-ми ноември 2011г.

От своето основаване през 1895 г. то е международна сцена,  представяща иновациите в съвременното изкуство и промоцираща нови художници и течения. Освен „Международното изложение на визуалното изкуство”, Венецианското биенале представя също „Международно архитектурно изложение”, „Международен филм фест”, „Фестивал на съвременната музика”, „Театрален фестивал” и „Фестивал на съвременния танц”.

Директор на 54-тото Международно биенале във Венеция е жена – Биче Куригер. Тя е изкуствовед, критик и куратор на международни експозиции. Тя е главен куратор на музея  „Кунстхаус” в Цюрих, като също се занимава с  издателска дейност. През 1984 г. тя става съосновател на престижното списание за изкуство „Parkett”, на което е и главен редактор. Освен това, тя е директор на издателския отдел в галерия „Тейт”, издаващ списанието „Tate etc” от 2004г.

Тази година на Венецианското биенале ще се представят рекорден брой национални участия – 89, като през 2009 година, броят им беше едва 77. Те ще бъдат придружени от 37 съпътстващи изложби и събития.

Две са главните точки във Венеция, където ще бъдат съсредоточени творбите на художниците – това са паркът „Жардини” и сградата „Арсенале”. Тридесет държави притежават  перманентни павилиони, намиращи се в „Жардини”, а останалите се наемат или изграждат. През 1980 г. стартира инициативата за държавите, които не притежават перманентен национален павилион  да излагат в „Арсенале”. Тази година в „Арсенале” ще бъдат представени 83 художника от целия свят. Изложението ще протече под мотото „ИЛУМИнации” (ILLUMInations). „То въплъщава вътрешната светлина на душата, както и светлината, разпръсквана от мисълта при срещата с изкуство”, споделя Биче Куригер. Ще присъстват 32 млади художника, родени след 1935г., както и 32 жени. Директорът на биеналето е поръчал на четирима от участниците да изградят „парапавилиони” – архитектурни и скулптурни структури, които ще бъдат разположени в „Жардини” и „Арсенале”, за да приютят произведенията на другите участници. Специално за биеналето ще бъдат представени три картини на Тинторето – „Тайната вечеря”, „Открадването на тялото на апостол Марко” и „Създаването на животните”.

Държавите, които участват за първи път в биеналето тази година са: Андора, Саудитска Арабия, Бангладеш и Хаити. Други държави, които ще вземат участие след дълго отсъствие,  са  Индия (1982), Конго (1968), Ирак (1990), Зимбабве (1990), Южна Африка (1995), Коста Рика (1993) и Куба (1995).

Българското участие в престижния форум ще бъде представено от Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев. Куратор на националното ни участие е Джордж Лукс. Тяхното представяне ще бъде обединено от темата „Свързаността на поколенията“ (Bond of Generation). То ще бъде представено в „Палацо Криминати” на ул. „Санта Кроче”.

Вече е избрано и журито, което ще присъжда наградите. Това са Хасан Кан (Египет) – президент на журито, визуален артист и експериментален музикант; живее в Кайро. Карол Ингуа Лу (Китай), независим куратор и критик, пишещ за няколко международни издания: „Frieze”, „Contemporary” и „e-flux”. Летиция Рагалиа (Италия), която е специализирала в музеологията и съвременно изкуство, директор на „Музейон” – музей за съвременно изкуство в Болцано. Кристи Марсел (Франция), писател и критик, както и куратор на центъра за съвременно изкуство „Жорж Помпиду” в Париж от 2000 г. Джон Уотърс (САЩ) - филмов продуцент, актьор, писател, артист и колекционер на изкуство. 

 От 1-ви до 3-ти юни  изложението ще бъде отворено само за пресата, като церемонията по награждаването ще се състои на 4-ти юни по обяд в „Жардини”. Журито ще връчи следните награди: „Златен лъв” за най-добро национално представяне; „Златен лъв” за най-добър артист от  изложението „ИЛУМИнации”; Сребърен лъв” за най-добър млад художник в изложението „ИЛУМИнации”.

ILLUMInations. Централен павилион
ILLUMInations. Централен павилион
KARL HOLMQVIST
KARL HOLMQVIST
NAVID NUUR
NAVID NUUR
TOMAS SARACENO
TOMAS SARACENO
Биче Куригер
Биче Куригер
Златен лъв
Златен лъв
Кадри от венецианско биенале
Кадри от венецианско биенале
Церемония по награждаването. 2009г. Джон Балдесари
Церемония по награждаването. 2009г. Джон Балдесари
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!