НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур създава безкраен водовъртеж , заблуждаващ нашите възприятия (21.02.2017)

 Аниш Капур си е създал име в света на изкуството, като в повечето време дестабилизира нашите предубеждения за физическия свят. Роденият в Индия художник ще счупи оковите на това как обикновени материали могат да бъдат използвани по необикновени начини. Този път, обаче Капур ще използва елементи като вода и най-черната боя за инсталация до река в Бруклин.

За да помогне отпразнуването на 40тата годишнина на Public Art Fund (неправителствена организация, която промотира работата на съвременни художници на обществени места), творбата на Капур озаглавена „Descension”  ще бъде на показ в Ню Йорк. Концепцията представлява привидно бездънен басейн пълен с вода и изцяло покрит с черна боя Vantablack. Във водата има водовъртеж, а в центъра на водовъртежа бездна. За някои, „Descension” може да изглежда като портал за друг свят или прозорец към бъдещето и миналото. За други, обаче може да бъде символ на преходността на нашето съществуване.
 
За Капур, който вероятно е най-известен с проектирането на Cloud Gate (или просто „The Bean”) в Милениум парк в Чикаго, „Descension“ е инсталация с растящ интерес, която вече е показвана в Индия, Италия и Франция. Нейната нова локация – в Pier 1 в Бруклин Бридж Парк ще бъде ярка съпоставка с тихо течащата река Ийст, която се намира наблизо.
 
„Аниш Капур ни напомня за случайността на изявата: Нашите сетива неизбежно ни заблуждават.“, споделя в изявление директорът и главен куратор на Public Art Fund – Николас Бауме. „С „Descension“ той създава активен обект, който резонира с промените в нашето разбиране и опит в света. По този начин Капур е заинтересован от това, което не знаем, а не от това, което правим, разбирайки, че границата на възприятието е и прага на човешкото въображение.“ Инсталацията ще може да се види от 3 май до 10 септември.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!