НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дейвид Хокни в 100те най-влиятелни хора (23.04.2019)
 Роденият в Йоркшир художник Дейвид Хокни е обявен за "икона" от списание "Тайм", коeто вчера публикува списъка си с най-влиятелни хора през 2019 година.

Един от най-известните британски художници миналата година  влезе в книгите с рекорди, когато неговият “Портрет на художник” (“Басейн с две фигури”) (1972) се продаде в Кристис в Ню Йорк за рекордните $ 80 млн. ($ 90.3 млн. с данъците), което го прави най-скъпия жив художник на търг.

Тогава Хокни заяви „Мислех, че картината е доста успешна, беше в изложба в Ню Йорк и я продадохме. Направих около 12 картини с басейн, не са много. Други хора щяха да ги изхвърлят.

В текст за списание "Тайм" Едуин Бекер, ръководител на изложбите в музея на Ван Гог в Амстердам, отбелязва значението на настоящата изложба на Хокни в холандската институция: „Хокни-Ван Гог: Радостта от природата“ (до 26 май). „Хокни винаги е бил вдъхновен от широка гама от известни художници, а сега за първи път неговата работа се показва паралелно с тази на една от неговите музи, Винсент ван Гог“, казва Бекер.

Бекер изтъква и пионерската употреба от Хокни на iPad, като добавя „уникално чувство за спонтанност към неговите очарователни творби“. За Хокни iPad е изцяло нова среда. "Бях един от първите, които получиха iPad", спомня си той. – Веднага след като излязоха в Калифорния, имах един, изпратен до Бридлингтън и експериментирах с него в продължение на шест месеца и тогава имах доста добри резултати.

„Опитах всяка четка на приложението и след това осъзнах, че мога да направя „Пристигането на пролетта” през 2011 г. на iPad и нарисувах около 90 рисунки.

В контраст с Хокни, родената във Венецуела Лучита Хуртадо, която е единственият друг визуален артист, който е обявен от списание „Тайм“, никога не е продавала произведение на търг и на 98 години ще има първата си самостоятелна изложба в Лондон следващия месец. Това ще бъде последвано от проучване в Museo Tamayo в Мексико Сити през 2020 година.

Пишещият за „Тайм“ Ханс Улрих Обрист и артистичен директор на галерии “Serpentine”, където Хуртадо представя своята изложба, казва: "Почитана от много художници, Лучита е била свързана чрез приятелство и семейно с конкретни движения като сюрреализъм, динатон и магическия реализъм, но тя запазва уникалната си практика за себе си, като рядко излагай работата си. Сега, на 98-годишна възраст, Лучита най-накрая получава вниманието, което отдавна заслужава.

“Портрет на художник” (“Басейн с две фигури”) (1972)
“Портрет на художник” (“Басейн с две фигури”) (1972)
Лучита Хуртадо
Лучита Хуртадо
Лучита Хуртадо
Лучита Хуртадо
Лучита Хуртадо
Лучита Хуртадо "Статично пространство"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!