Основни данни
Асен Николов - Шопа (1910 - 1973)


Асен Николов

 
 Асен НИКОЛОВ – ШОПА е български художник, живописец.
Асен НИКОЛОВ носи прозвището Шопа заради живописните си композиции, в които сполучливо пресъздава атмосферата шопския бит от 30-те и 40-те. Рисува пейзажи, натюрморти, портрети в реалистичен стил. Изгражда образите на работниците, както в града така и в селото. Произведенията му напомнят разказите на елин Пелин.

Роден е нa 16 юли 1910. в с. Слатина (днес квартал на София). Починал е на 16 октомври,1973 в София. От 1928 до 1933 учи Живопис като частен ученик в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров и проф. Никола Маринов. Работи като художник в кино "Македония" и други кина в столицата.
Участва в ОХИ и в колективни изложби, реди няколко самостоятелни изложби в София (1946, 1948, 1949). По известни произведения: „Пейзаж от с. Слатина" (ок. 1942, НХГ), "Копачк", "Жътва" – триптих, "Орач", „Дървар". "Овчар", "Труд", "Село Слатина", "Есен", "Селски двор", "Жп Kaнтон", "Мост", "Цвете", "Автопортрет", "Женска глава", "Етюд".

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!