Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Nikola Tanev (1890-1962)


Nikola Tanev

Никола Танев е български художник, живописец.

Никола Танев е спонтанен импресионист, с чувствителност към звучната багра. Той превръща "болнавия" импресионистичен пейзаж в слънчев ден. Характерни за творчеството му са късите разнопосочни мазки, ярки контрасти, които не създадени, за да дразнят окото, а да го радват.

Никола Танев е роден на 5 декември 1892г. в Свищов. Учи в Парижката академия за Декоративни изкуства при проф. Пол Реноар и проф. Манжан  от 1908 до 1912 година. През този период той с увлечение и страст рисува с маслени бои образи по бреговете на Сена и Марна.
През 1910г. професорите му го представят  на Клод Моне и Танев започва да го посещава като негов ученик. От този период остават малки пейзажи, акцентът пада върху ефектите на светлината във водата или небето, които контурът е размит и лека мъгла замътва образа.

През 1924 рисува с Борис Денев в околностите на София. През 1927г. рисува в Карлово, който става любим за творчеството му. С него идват светлината на България, Карловските къщи с цветя и дървета, дълги сенки и ярък колорит. Тук не виждаме изгарящото драматично слънце на Ван Гог, само неговата светлина, която огрява градините и подчертава силата на цветовете. Човек дори да не обича живописта трудно може да устои на тези произведения.

„Във всяка българска къща е имало по едно платно на Танев, акварел на Щъркелов и акватинта на Морозов” – обяснява изкуствоведът от Националната галерия Бистра Рангелова. 

През ноември 1927 открива изложба в Прага, а на следваща година (1928) заминава за Рим - там открива изложба - 100 пейзажа от България - невероятен успех и почти всички картини са продадени. През юли се връща в София. Излагал е свои творби на 28 самостоятелни изложби в България и 27 в Италия, Франция, Германия, Испания, Швеция, Румъния и др.

Една по-малко известне черта на автора са женските тела и портрети. Художникът е бил винаги заобиколен от красавици. Неговата съпруга Миша – известна хубавица приемала мъжа си такъв какъвто е. Тя не правила сцени заради похожденията му и казвала, че художникът трябва да има муза.

След 9 септември 1944  е осъден от народната власт и затворен в „Дома на слепите” заедно с Константин Щъркелов, Александър Добринов, Александър Добринов и още цяла плеяда художници, обявени за народни врагове. По-късно е изпратен в „кучешкото помещение” в двора на Александър Буров на ул. „Московска”.

„Умирам, тук ме оставиха без слънце” пише той до Миша.

Излиза от затвора след шест месеца благодарение на усилията на Миша и бившата му любовница Валентина Чешмирева, племенница на ген Владимир Заимов, от която има две деца.
От този момент Танев рисува предимно пернишките мини и булевардите на София. Включва се в бригадирското движение през 1949. Скоро след това се парализира. След този период той създава две картини с лявата си ръка, които не се знае къде се намират.

Източници:

Д-р Георги Генов - н.с. сътрудник в ИИ на БАН
сп. "Тема"
 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!