Основни данни
Цанко Лавренов (1896-1978)


Цанко Лавренов

Цанко Лавренов е български художник, живописец.

Цанко Лавренов е сред най-известните и търсени на пазара стари майстори в българското изкуство. Самоук, той стига висотите на италианската живопис в картините си. Рисува предимно пейзажи - ПЛовдив, Търново, стари манастири и къщи.

Цанко Иванов Лавренов е роден на 24 ноември 1896 в Пловдив. Починал е на 18 октомври 1978 в София. Завършва френски колеж в Пловдив, рисува от дете, но така и не завършва художествена академия, което прави изкуството му различно и любопитно.

Пътува във Виена и Италия в началото на 20-те години на ХХ век, запознава се с шедьоврите на западноевропейското изкуство. По-късно синтезира постиженията на западното изкуство в картините си, вдъхновени от нашите традиции. Това го прави още по-самобитен.

Характерен белег на живописта му е пъстротата на багрите, разпределена хармонично по платното. формите са ритмични. Работи графика  и произведения на дърво и линолеум.

Автор е на статии и няколко студии.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!