Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Tzanko Lavrenov (1896-1978)


Tzanko Lavrenov

Цанко Лавренов е български художник, живописец.

Цанко Лавренов е сред най-известните и търсени на пазара стари майстори в българското изкуство. Самоук, той стига висотите на италианската живопис в картините си. Рисува предимно пейзажи - ПЛовдив, Търново, стари манастири и къщи.

Цанко Иванов Лавренов е роден на 24 ноември 1896 в Пловдив. Починал е на 18 октомври 1978 в София. Завършва френски колеж в Пловдив, рисува от дете, но така и не завършва художествена академия, което прави изкуството му различно и любопитно.

Пътува във Виена и Италия в началото на 20-те години на ХХ век, запознава се с шедьоврите на западноевропейското изкуство. По-късно синтезира постиженията на западното изкуство в картините си, вдъхновени от нашите традиции. Това го прави още по-самобитен.

Характерен белег на живописта му е пъстротата на багрите, разпределена хармонично по платното. формите са ритмични. Работи графика  и произведения на дърво и линолеум.

Автор е на статии и няколко студии.

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!