НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Антарктическото биенале търси таланти (29.08.2016)
 До 3 октомври се приемат заявки за участие в Антарктическото биенале, първият мобилен художествен фестивал, който ще се придвижи до бреговете на най-южния континент.

Приемането на заявките започна на 22 август. Художници, не по-стари от 35 години могат да представят за конкурса проект с различни техники (инсталация, видео, нови медии, пърформанс, събитие). В последствие той ще бъде показан в Антарктида: на континента, на леда, във водата или на борда на експедиционния кораб „Академик Йофе“, на който арт експедицията ще пътува към Южния океан.

Девизът на биеналето, който създателите са взаимствали от капитан Немо, героят от романа на Жул Верн „Двадесет хиляди левги под водата“ гласи „Mobilis in mobile”, което може да се преведе като „Подвижен в подвижното“. Творбите трябва да бъдат лесно преносими. След завършването на биеналето документираните проекти ще бъдат събрани, като на континента не трябва да остане нищо материално.

Краткият списък на 15те финалиста ще бъде обявен през октомври. Победителят ще отиде на 12 дневна експедиция в Антарктида заедно с други художници, а също така и учени и изследователи, които общо са не повече от 100 души. Пътешествието ще започне от града Ушуая в южна Аржентина на 27 март, ако метеорологичните условия са добри.  Освен членът на комисията и инициатор на проекта  Александър Пономарьов, в състава на международния съвет, формиращ художествения състав на експедицията влизат координаторът на биеналето, а също и куратор на видеопрограмата (Antarctic Biennale Cinema) на  борда на кораба Надим Саман, участник от миналогодишния павилион на Антарктида на венецианското биенале за съвременно изкуство – архитектът Хани Рашид, кураторът на биеналето за съвременно изкуство във Венеция, Ню Йорк, Москва – Дефни Айяс и други.

„Антарктида е  свободен континент, който не принадлежи на нито една държава. Международните споразумения изискват да се използва мястото за творческа и научна дейност в полза на цялото човечество. Тя напомня на бял лист хартия, на който художници от различни страни ще могат да изобразят нова визия за живота през ХХI век.“, споделя идеологът на проекта Александър Пономарьов.

Всичките финалисти от конкурса ще могат да вземат участие в павилиона на Антарктида на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2017 година.

Александър Пономарьов
Александър Пономарьов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!