НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11% през 2016 г. (27.03.2017)
 Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11% през 2016 г. Тази тенденция се дължи главно на забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност в световен мащаб.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия "Доклад за световния пазар на изкуство" на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания UBS.

"Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 г. и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области", се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 млрд. долара за 2016 г. спрямо 63,3 млрд. година по-рано.

САЩ, Великобритания и Китай затвърждават водещите си позиции, като заедно покриват 81% от стойността на световните продажби на предмети на изкуството. Макар САЩ да запазват първото място, дялът на страната се е свил от 43 на 40%. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години. Делът на Великобритания остава без промяна - 21%, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 на сто миналата година. Китай е начело при търговете с дял от 34% от стойността на продажбите. 
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!