НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Приключи седмицата на руските търгове в Лондон (13.06.2017)
 Общата продажна стойност от четирите аукционни къщи достигна 23,2 милиона паунда.

В аукционна къща Bonhams приключи серията търгове за руско изкуство в Лондон с обща стойност 1,5 млн. паунда.

Най-скъпо бе платното „Лов на лисици“ на Димитрий Стелецки, като с него бяха свързани и големите очаквания на организаторите на търга. По време на аукциона, цената се покачи до 257 000 паунда, което е два пъти повече от предварителната оценка от 100-120 000 паунда. Две други произведения на художника бяха продадени също: „Лов на елени“ за 68 800 паунда, а „Заря и сумрак“ за 62 500 паунда. Величественият пейзаж „Зимен залез“ на Иван Шулце с начална цена от 40-60 000 паунда бе продаден за 50 000 паунда.

Традиционно силен и най-търсен остава сегмента за декоративно изкуство и занаяти. Тук неочаквано вълнение предизвика изискан „тет-а-тет“ на императорската фабрика за порцелан. Сервиз от епохата на Александър ІІ бе продаден за 112 500 паунда, значително превишавайки предварителната оценъчна стойност от 50-70 000 паунда.

В крайна сметка, четирите аукционни къщи продадоха руско изкуство за общо 23,2 милиона паунда. Повече от половината от тази стойност се дължи на Сотбис – тя е с печалба от 12,1 млн паунда от продажби; втори са Кристис с 5,1 млн паунда, след тях MacDougall`s са с 4,5 милиона паунда и Bonhams с 1,5 милиона паунда.

В сравнение с миналата година, есента на 2016 година, когато общите приходи от търговете на руската седмица са на стойност 23,1 милиона паунда, а разпределението по най-голям дял продажби е: Сотбис – 13,8 милиона паунда, Кристис – 4,5 милиона паунда, MacDougall`s с 3,7 милиона паунда, Bonhams – 1,1 милиона паунда. Всички освен Сотбис, този път увеличиха приходите си.

Припомняме ви, че след няколко години стабилен ръст на пазара за руско изкуство ( през 2014та, последната година преди кризата, общата стойност на аукционните къщи през лятото и есента достигна до 105,8 милиона паунда), през 2015 година и търсенето, и цените на руското изкуство рязко спаднаха. Най-лош се смята аукционът през есента на 2015та година, когато четирите аукционни къщи направиха общо едва 17 милиона паунда. От тогава, пазарът се стабилизира, но цените останаха ниски и много експерти смятат, че връщането на показателите от 2007-2014 година е малко вероятно.

„Лов на лисици“ на Димитрий Стелецки
„Лов на лисици“ на Димитрий Стелецки
„Лов на елени“ на Димитрий Стелецки
„Лов на елени“ на Димитрий Стелецки
„Зимен залез“ на Иван Шулце
„Зимен залез“ на Иван Шулце
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!