НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Британският пазар на изкуство е вторият по големина в света, сочи нов доклад на British Art Market Federation (25.07.2017)

Великобритания е вторият по големина пазар на изкуство в света, сочи нов доклад на British Art Market Federation (BAMF), който има за цел да измери британската търговия с изкуство и влиянието ѝ на фона на по-големия икономически пейзаж. Според него 21% от транзакциите, свързани с продажби на изкуство, се падат именно на Обединеното кралство, пише The Art Newspaper.

На първо място се нарежда САЩ с 40% пазарен дял, а Китай е трети с 20%. В индустрията във Великобритания са директно наети 41 700 души, а 94 710 са в свързани индустрии – от реставрация до логистика и информационни технологии.
 
Общият принос на пазара на изкуство към британската икономика за 2016 г. е оценен на 1,46 млрд. паунда (1,64 млрд. евро). Според председателя на BAMF Антъни Браун тези данни „предполагат, че арт пазарът е нещо, за което правителството трябва да се грижи“, особено при прехода към Brexit.
 
BAMF, консорциум, в който влизат аукционните къщи Christie’s, Sotheby’s и Phillips, както и други търговски организации, публикува предишния си отчет през 2014 г. Оттогава досега британският пазар се е свил с 19% спрямо 17% спад за същия период в глобален мащаб.

Най-засегнати са търговете, които са спаднали с 30 на сто. Дилърските продажби, от своя страна, са по-стабилни и нарастват с 3% на годишна база, сочи докладът.
Антъни Браун казва още, че "Брекзит" и отпадането на някои данъци и наредби, наложени от ЕС, представляват възможност за преразглеждане на конкурентоспособността на страната в глобален контекст.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!