НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси даде интервю, в което категорично отрече предположенията, че зад псевдонима му се крие музиканта Робърт дел Ная (08.08.2017)

 Идентичността на мистериозният графити художник Банкси е тема, която от години се следи с жив интерес от цял свят. Преди месец обаче едно изказване накара много хора да решат, че загадката най-сетне е разгадана. В края на юни британският музикант Клифърд Прайс, известен повече като Голди, даде интервю за Distraction Pieces, в което стана дума и за изкуството на Банкси. Тогава Голди без да иска се изпусна и коментирайки бристолския художник каза: ” При цялото ми уважение към Робърт. Мисля, че той е блестящ художник. Той преобърна света на изкуството”. 

От много години усилено се твърди, че зад маската на Банкси се крие всъщност Робърт дел Ная – един от основоположниците на британската трип-хоп банда „Масив атак”. Тогава Банкси не даде коментар по темата, но наскоро отрече пред сп. Boundless тези твърдения. 
„Избирам да запазя в тайна моята идентичност, защото много често хората си мислят, че като познават художника, познават и изкуството му, а аз искам да опазя тази мистерия. Освен това най-забележителните и спиращи дъха произведения на уличното изкуство са създадени от анонимни таланти", добави още художникът. 
 
Първите си графити на Банкси се появи в началото на 90-те години в Бристъл, родният му град. През 2016 година английският журналист Крейг Уилямс направи разследване, след което заключи, че зад псевдонима Банкси всъщност не се крие един човек, а цял колектив. Тогава той разкри и че уличните произведения на Банкси се появяват в местата, където гастролира групата „Масив атак”. Все още в обществените среди витае и слухът, че художникът е бившият възпитаник на Бристолското катедрално училище - Робин Гунингам. 
 
Наскоро „Момичето с балона” - емблематичната картина на Банкси бе обявена за любимото произведение на изкуството на британците.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!