НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Виктория" прави законен търг на 1 юни (31.05.2010)
"Няма да отговарям на въпроси свързани с Игор Марковски и аукционна къща Аполон Меркурий", започна вчера своята пресконференция Павел Тодоров, собственик на галерия "Виктория", която организира търг със 160 произведения утре в хотел Шератон.
В четвъртък вечер полицията прекъсна аукцион на „Аполон и Меркурий” и арестува организаторите – Игор Марковски и Димитър Фицов. Причината – новият закон за културно наследство и Наредба номер 3, която тотално променя правилата за търговия с изкуство. Според нея всички произведения трябва да бъдат идентифицирани от специална комисия и каталог с тях да е представен в министерството 45 дни преди провеждането на аукциона. „Аполон и Меркурий” не спазиха нито едно от новите изисквания и държавата категорично показа как ще се разправя от тук нататък с арттърговците, които не действат според закона.
В същото време аукционна къща „Виктория” изненада всички, включително и зам.-министър Тодор Чобанов, като заяви, че има разрешение и ще прави законен търг на 1 юни. Самият г-н Чобанов заяви в събота пред в. „Труд”, че министерството не е издало нито едно разрешение. Но Павел Тодоров опроверга това вчера - на пресконференцията той показа разрешение от министър Вежди Рашидов за търговия и аукционна дейност. Идентификацията му струвала между 3 и 33 лв за всяка картина, призна той.
Това, което се случи с „Аполон и Меркурий” е удар за целия артпазар - хората вече ще се чувстват притеснени да се появяват на мирен търг без да знаят какъв екшън може да произтече от това. Самият Павел Тодоров призна, че неколкократно е получавал предупреждение да спазва закона и миналата седмица е подписал такова споразумение със СДВР.
На въпрос какви данъци е платил през последните две години, Павел Тодоров отговори, че е подавал редовно своите декларации, но отказа да съобщи каквито и да било цифри.
Полицейската акция на 27 май стресира всички представители на артсредите у нас, много от тях все още не бяха осъзнали, че такъв закон е в сила, други – просто бяха свикнали безнаказано да го прескачат. Фактът, че в наредбата няма срок, в който комисиите са длъжни да направят идентификация създаде допълнително напрежение и хаос. По този начин провеждането на един търг може да се забави цяла година и комисиите да проявяват избирателност за това на кого да дадат първо разрешение, на кого не.
По тази причина търговците на произведения на изкуството се обединиха в асоциация, която се стремеше да промени тестовете в закона, които създават най-много неудобства. Без да дочакат подобни промени двама от артдилърите решиха да си пробват късмета – Игор Марковски - „Аполон и Меркурий” – с тотален отказ да се съобрази с новите норми и Павел Тодоров („Виктория” ), преодолявайки бюрократичната машина.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!