НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
От Клеопатра до Банкси: сатирикът Ян Хислоп ще организира изложба за „подривната древност“ в Британския музей (22.05.2018)
 Сатирикът Ян Хислоп ще организира изложба в Британския музей като протест, той ще избере 99 предмета от колекцията  на музея. Това е смело решение от страна на спонсора, който подкрепя подобна тема, но базираната в Ню Йорк „Citi“ го е избрала като първо начинание в петгодишен план за подкрепа на ежегодните изложби в музея.

Озаглавена „I Object: Ian Hislops Search for Dissent”, изложбата, която ще отвори през сепрември ще представи истории за съпротива и подривна дейност. Хислоп ще направи избор сред осемте милиона предмета на изкуството в музея, подпомаган от Том Хокенюл, куратор на монети и медали.

Изложбата ще включва едуардска монета пени, която през 1914 г. е била променена с думите „гласове за жени“. Висящо произведение от канап от демократична република Конго, показва заплащителния образ на скачащ леопард, символ на военния диктатор от 1970 г. Мобуту Сесе Секо. Едно от най-новите придобивки на музея - розова шапка, носена от протестиращите жени по време на встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп. Сатирата датира от много по-дълго и Хислоп с радост избира и римска маслена лампа, изобразяваща Клеопатра в полов акт с крокодил.

Един от експонатите е взет на заем. През 2005 г. Banksy тайно закача една от собствените си картини „Peckham Rock“ в галерията на музея „Римска Британия“. Нарисувана върху каменна плочка от южен Лондон, тя изобразява пещерен човек, който бута количка от супермаркет, минавайки край бизон. Банкси и неговата компания „Pest Control” отпускат плочата за изложбата на Хислоп. Музеят признава, че произведението е седяло дълго време незабелязано – цели три дни. Изложбата на Хислоп ще бъде предшествана от сериите на BBC Radio 4 през август.

Изложбата „I Object: Ian Hislop’s Search for Dissent“ ще се проведе в Британския музей в Лондон от 6 септември-20 януари 2019 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!