НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Гала“ изложба в Националния музей на изкуството на Каталуния (03.07.2018)

 В Барселона, предстои любопитна изложба /5 юли - 14 октомври/, посветена на съпругата, муза, модел и мениджър на известния сюрреалист - Салвадор Дали.

Сред близо 200 експоната - не само картини и рисунки на Салвадор Дали, но също и работи на Макс Ернст и фотографии на Ман Рей, Сесил Бийтън и част от забележителните тоалети на Гала. Голяма част от тях идват от водещи музеи в света, включително центъра Помпиду в Париж, Рейна София Мадрид и музея Тисен-Борнемис.
 
С най-важната жена в живота му Дали се запознава, когато тя все още е съпруга на Пол Елюар, и разбира, че се е срещнал мечтата си. Като дете той е очарован от руска играчка - калейдоскоп, където можел да види три коня теглещи шейна с момиче. Това руско момиче Салвадор припознава в Гала, макар това вероятно да е една от безбройните му измами, дамата на сърцето му не могла да му устои.
 
Тази фатална жена, завърта главите на трима гении: Дали, Пол Елюар и Макс Ернст. Гала винаги поддържала имиджа си - образована, еманципирана, като съпруга на Елюар, тя влиза в света на изкуството в Париж. Елюар е първият, който я нарича Гала, както предпочитала да нарича Елена Дяконова майка й, Гала с ударение на последната сричка. Макар Дали да е по-млад от нея с десет години, той не иска да я дели с никого. Гала му носи късмет, след като се запознава с нея, кариерата му полита към небето. Тя успява да заинтригува светското общество с работата на младия каталунец и му спечелва първите почитатели, посещава галерии и колекционери и убеждава парижките бохеми в гения на нейния любовник, който тогава има репутация на луд. Гала подкрепя екстравагантния имидж на мъжа си, който става неразделна част от неговото изкуство. Всъщност, тя е мениджър на Дали от много години и е много успешна. Въпреки че търговската страна на успеха не се ограничава до влиянието на Гала- преди всичко, тя остава муза.
 
Дали изобразява съпругата си повече от екстравагантно. В "Портрет с омар" огромно морско чудовище покрива главата на Гала, а от носа й излита самолет. Той лесно превръща тялото й в странна псевдо-ренесансова архитектурна структура, застанала върху тънки колони. В "Гала и "Анжелюс“  Миле“, където Гала е изобразена с Ленин и Горки, лицето й е изкривено, в определено не най-хубавата гримаса. Във "Великия мастурбатор" главата й излиза от биомаса, заобиколена от скакалци и мравки, а в "Галатея на сферите" се разпада на атоми.
 
За художникът Гала не само е вдъхновение, не само модел, но и негов медиум, материална глина, от която извайва мечтите си. "Гала стана солта на моя живот, моят маяк, двойникът ми, това съм аз", пише той в дневника си. Двамата постепенно се превръщат не само в гений и муза, а един в художник. В действителност, Дали е първият, който подписва работата си с "Гала - Салвадор Дали", определяйки жена му за съавтор, през 1930 г., много преди Иля и Емилия Кабакови и Кристо и Жан-Клод. 
Тя е неговата Галатея, но и той е нейно творение в голяма степен.
 
Въпреки това, след като живеят щастлив и дълъг живот, пътувайки между домовете им в Париж и Ню Йорк, в залеза на живота си, те са избрали да живеят отделно един от друг. Дали купува за музата си замък в Пубол . В продължение на няколко години Гала живее в собствената си стая, опитвайки се да открие друг бъдещ гений, както някога е направила с  Елюар и Дали. Съпругът й можел да посети замъка само с писменото й разрешение. Този път обаче мисията й не се увенчава с успех. Младите „гении“ изяждат парите й, а на някои тя дори дава картини на блестящия й съпруг. Гала все пак се връща при Дали, напускайки този свят през 1982 г. (Салвадор живее още седем години). 
 
Гала и Пол Елюар
Гала и Пол Елюар
.
.
Портрет с омар
Портрет с омар
Гала и Дали
Гала и Дали
Гала и Дали
Гала и Дали

"Гала и "Анжелюс“ Миле“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!