НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обновяване за старите майстори в Дрезден (11.12.2018)
Основната културна институция на Саксония обединява 15 големи музея, включително Художествената галерия в Дрезден, музея Албертинум, замъка Дрезден. Краят на обновяването на сградите от комплекса е значително събитие за града. Процесът на обновяване на музеите започва през 1990-те години след обединението на Германия, но е изключително дълъг. Сравнително наскоро, през 2013 г., по време на възстановяването на архитектурния ансамбъл Цвингер, бе открит физико-математическият салон (колекция от часовници и научни инструменти) а през 2015 г. Музикалната галерия. Сега дойде последният етап на трансформацията.

След шестгодишно преустройство и частично затваряне, Художествената галерия в Дрезден, разположена в Цвингер, ще представи най-накрая подновена постоянна изложба в реконструираните си зали. За разлика от предишната концепция, експозицията ще бъде построена в съответствие с географията на най-големите европейски школи. Основните шедьоври на колекцията - "Сикстинската Мадона" на Рафаел, "Спящата Венера" ​​от Джорджоне, Дрезденския триптих от Ян ван Ейк, Автопортретът на Рембранд със Саския - ще останат най-важните зони на изложбеното пространство. Като допълнение трабва да се отбележи, че реставрацията на известната живописна творба на Вермеер "Момичето, което чете писмо на отворен прозорец" е завършена специално за откриването.

Друга важна част от постоянната изложба ще бъдат скулптурите, интегрирани от кураторите в музейните зали (преди това присъствието на пластики е рядко). Това ще подчертае влиянието на класическите скулптури върху картините на Ренесанса и Барока. Ще има място за антики, които преди това се съхраняват в складовете – а сега ще бъдат представени в голямата източна зала.

Друга иновация, която може да се смята за революционна е,че в допълнение към старите майстори, в галерията ще можете да видите произведения на художниците от ХХ век: през 2018 г. институцията получава като подарък колекцията на Ерик и Ролф Хофман, включваща произведения на Жан-Мишел Баския, Марсел Бродхарс и Анди Уорхол.

"Дрезден има една от най-старите и най-големи колекции на север от Алпите, която позволява на посетителите да пътуват през епохите на европейската художествена и културна история", каза директорът на галерията на старите майстори и скулптори д-р Стефан Коя. - Управлявахме с повишено внимание, но в същото време решително за да модернизираме сградата на галерията, за да я съхраним заедно с колекцията за бъдещите поколения. Това беше изключително трудна задача - да ремонтираме и преосмислим такава исторически важна структура и сега очакваме откриването и първите посетители. "

Ремонтните работи в други сгради от комплекса продължават. Една от най-очакваните "премиери" са възстановените парадни зали на замъка Дрезден, който трябва да отвори през 2019 г. Пространството, някога украсено със златни тъкани, е построено с указ на  Август II Силни. Той поръчва помпозните стаи в чест на брака на сина си, бъдещия Август III. Повече от 34 млн. евро вече са инвестирани в реставрацията на помещенията. Кулата на двореца също ще бъде преустроена като зала за посетители, в която ще се помещава порцелановата колекция.

При представянето на новия сезон директорът на художествената колекция сподели намерението си да "създаде жива и продуктивна музейна мрежа, чието мото може да бъде формулирано като изобретяващо бъдеще" и да се съсредоточи върху младата част от музейната аудитория. Важна роля в предстоящата програма имат временните изложби: плановете за 2019 г. включват графичната изложба Рембранд за 350-годишнината от смъртта на великия художник и ретроспекция на Ралф Винклер, представител на неофициалното изкуство от времето на ГДР, работещ под псевдонима А. П. Пенк.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!