НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кои са най-очакваните изложби през 2019 г.? (15.01.2019)
 Кои са най-очакваните експозиции в Европа през тази година? Дългоочакваните мащабни изложби посветени на Леонардо и Рембранд със сигурност ще привлекат рекорден брой посетители, почитатели на Старите майстори, но Тинторето, Баухаус или дори Бил Виола могат да изненадат арт любителите.

 

Леонардо да Винчи

Лувъра, Париж, 24 октомври - 24 февруари 2020 г.

Дори и без голяма предстояща годишнина, можете да разчитате на огромен интерес към творбите на Леонардо. Тази година обаче се отбелязват и петстотин години от смъртта на ренесансовия гений. Специалните събития започнаха в края на миналата година с голяма изложба във Флорентинската галерия Уфици на Кодекс Лейчестър (1504-08): колекция от научни трудове за водата, астрономия, въздуха и светлината, които Леонардо е създал във Флоренция. Седемдесет и два листа предоставени от основателя на Microsoft и филантропа Бил Гейтс, който ги купува през 1994 г. за 30,8 млн. долара, са изложени заедно със скици на италианския майстор.

Кралската колекция на Великобритания, която се гордее с повече от 500 рисунки на Леонардо благодарение на Чарлз II, ще покаже 200 скици в Бъкингамския дворец през май и 80 листа в Холироудхаус през ноември; 144 рисунки от колекцията на кралицата ще бъдат показани в 12 едновременни експозиции от по 12 рисунки в цяла Великобритания. Пълният график на събитията във Великобритания предстои да бъде обявен.

В същото време Лувърът в Париж се подготва да "събере и покаже най-голям брой произведения на Леонардо", според директора Жан-Люк Мартинес, за "безпрецедентна" изложба, която ще включва картини от колекцията на музея, включително La Belle Ferronnière (1490)  и взети назаев от други колекции.

 

Рембранд и Рембранд и Веласкес

Райксмузеум, Амстердам, 15 февруари - 10 юни и 11 октомври - 19 януари 2020 г.

Институциите от Амстердам до Мюнхен отбелязват 350-та годишнина от смъртта на Рембранд ван Рейн (1606-69) с еклектична смесица от изложби и събития, фокусирани върху живота и творчеството на холандския майстор от 17-ти век. Частните дела на художника са разгледани в отделни експозиции в Къщата музей на Рембранд и в Амстердамския градски архив, като последният използва виртуална реалност, за да вдъхне живот в записите на покровителите на Рембранд и финансовите проблеми с неговите собствени илюстрации. Всяко произведение на Рембранд в Райксмузеум, включително рисунки, които обикновено са твърде крехки за показване, излиза от шкафовете за голямото откриване на изложбата през февруари. В Амстердам следва и още един блокбъстър на Рембранд през есента, който сравнява картините му с творби от друг майстор от 17-ти век - Диего Веласкес. Онези, които искат да ходят по стъпките на Рембранд, могат да направят това в специални арт маршрути из Амстердам и Лайден.

• Rembrandt Privé, Архив на град Амстердам, до 7 април

• Социалната мрежа на Рембранд: семейство, приятели и познати, Къща-музей на Рембранд, Амстердам, 1 февруари-19 май

• Всичко от Рембранд в Райксмузеум, Амстердам, 15 февруари-10 юни

• На фокус: Рембранд, Графични акценти на колекцията, Пинакотека, Мюнхен, 27 септември-20 октомври

• Светлината на Рембранд, Картинна галерия Дълвич, Лондон, 2 октомври - 2 февруари 2020 г.

• Рембранд-Веласкес, Райксмузеум, Амстердам, 11 октомври - 19 януари 2020 г.

• Младия Рембранд, Музей Де Лакенхал, Лайден, 3 ноември - 9 февруари 2020 г .; Музей Ашмолиан, Оксфорд, 27 февруари 2020-7 юни 2020 г.

 

Бил Виола / Микеланджело: Животът, прераждането и смъртта

Кралска академия на изкуствата, Лондон, 26 януари - 31 март

Именно по време на пътуване, което Бил Виола прави в Лондон през 2006 г., е замислена идеята за първата видео изложба на Кралската академия. Ветеранът на американския видео арт е насърчаван от своя приятел и търговец Греъм Саут от Blain Southern да посети печатната зала в замъка Уиндзор, където се помещава колекцията от картини от Стари майстори, на кралицата. „Бил искаше да види Леонардо, който познава само от репродукции още от младостта си, но беше виждал много малко произведения на живо. Исках да види и Микеланджело, включително и някои от неговите "подаръчни рисунки" - сред най-добрите му произведения във всеки материал" казва Мартин Клейтън, ръководител на отпечатъците и рисунките в Royal Collection Trust, и съ-куратор на изложбата в Кралската академия. Клейтън забеляза няколко прилики в творчеството на Виола и Микеланджело, което той вижда като част от „дълга традиция на изкуството, която се опитва да направи видими или осезаеми духовните аспекти на нашето съществуване”. Подобно на всяко добро духовно пътуване, в резултат изложбата е едновременно интимна и мащабна, с включени 12 големи видео инсталации на Виола, както и 14 произведения на хартия от Микеланджело и шедьовърът на Кралската академия - недовършената Taddei Tondo, единствената скулптура на художника в британска колекция.

 

Тинторето: Художник на Ренесансова Венеция

Национална художествена галерия, Вашингтон, 10 март - 7 юли

Националната художествена галерия във Вашингтон ще празнува 500-та годишнина от рождението на Джакопо Робусти, по-известен с неговия прякор - Тинторето. Строго погледнато, това е година по-късно, тъй като неговият роден град Венеция е първата спирка на изложбите „Младият Тинторето“ и „Тинторето 1519-94“ (до 26 януари), които ще бъдат комбинирани в „Тинторето: Ренесансова Венеция“ за американската публика. Изложбата, организирана съвместно с Gallerie dell’Accademia, е първото голямо изследване на творбите на художника в Северна Америка и ще включва почти 50 картини, както и произведения на хартия.

 

Баухаус

Различни места, за повече подробности вижте уебсайта на Bauhaus 100

Когато германският архитект Валтер Гропиус основава Баухаус през 1919 г., повече жени, отколкото мъже, кандидатстват в авангардното училище за изкуство и дизайн, тъй като това е една от първите по рода си институции, приемащи художнички. В чест на своята стогодишнина Angermuseum в Ерфурт хвърля светлина върху четирима пионери на Баухаус в изложбата „Момичета от Баухаус: от ученето към живота” (24 март-16 юни). Въпреки че първоначално училището е било затворено поради нацисткия натиск през 1933 г., съвсем нов музей на Баухаус Ваймар ще бъде открит през април с постоянна изложба, озаглавена „Баухаус“, идваща от Ваймар. През септември в Десау трябва да отвори нова сграда, проектирана от Гонсалес Хинц Забала, за да се помести значителна колекция от предмети на Фондация Баухаус Десау.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!