НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба НеМОСКВА се открива в Брюксел (02.07.2019)
 Изложбата НеМОСКВА (до 8 септември) в Брюксел в центъра на БОЗАР едва ли има аналози в световната практика. Руското изкуство, включително и съвременното изкуство, няма да изненада никого тук, но за първи път се представя в контекста на географията на една огромна страна с нейните 11 часови зони и специфичен, също впечатляващо дълъг маршрут - от Централна Русия до Далечния Изток. НеМОСКВА - името на самия проект е крайният етап на концепцията на тази изложба.

Екип от 60 руски и чуждестранни куратори, експерти и фигури от съвременното изкуство тръгва с влак по Транссибирската железница с спирки в 12 града: Нижни Новгород, Перм, Екатеринбург, Тюмен, Омск, Новосибирск, Томск, Красноярск, Иркутск, Улан-Уде, Хабаровск и крайната точка - Владивосток. Пътуването продължава почти четири седмици. Целта му е да запознае участниците с културата и съвременното изкуство на руските райони, с институции и художници. Във всеки един от градовете се провежда пътуваща изложба на произведения на местни автори, изнесени са лекции и проведени дискусии. Проектът е иницииран и поръчан от Алиса Прудникова, директор на регионалното развитие на РОСИЗО (и Националния център за съвременно изкуство), а Антонио Джеуза, ръководител на образователната програма НЦЦА, е консултант.

Изложбата в БОЗАР заема няколко зали и включва картини, графика, скулптура, фото, видео арт, инсталации, подбрани от двама куратори - Инке Арнс и Дитер Рулстрат. „Много е интересно да се види как изложбата ще се проведе тук в Брюксел“, казва Арнс. "Несъществуващият часови пояс, който определяме като" часовата зона на изкуството ", свързва тук 12 артисти от 12 града, както и участник от Калининград." "Веднага ми хареса тази абсурдна идея", потвърждава Дитер Рулстрат, " да изтръгне най-голямата страна на земята и да я събере в малката зала на центъра BOZAR."

Имената тук са добре познати на публиката в Русия, на практика известни или набиращи популярност: арт групите „Провмиз” от Нижни Новгород и „Къде се движат кучетата” от Екатеринбург, Дамир Муратов от Омск, Константин Скотников от Новосибирск или Зорико Доржиев от Улан Уде, както и Елена Слобцева (Перм), Антон Виноградов (Тюмен), Наташа Юдина (Томск), Алексей Мартинс (Красноярск), Елена Аносова (Иркутск), Светлана Тиканова (Хабаровск), Инна Додиомова (Владивосток). По време на симпозиума в БОЗАР е направен и допълнителен проект - видео документацията на спектакъла от художника Александра Артамонова (Калининград, арт група “Нежни жени”).

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!