НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сградите на Франк Лойд Райт са обявени за част световното наследство на ЮНЕСКО (09.07.2019)

Осем шедьовъра на американския архитект Франк Лойд Райт, включително музеят Гугенхайм в Ню Йорк, бяха избрани за обекти на световното наследство, първите архитектурни обекти, съкровища на ЮНЕСКО Съединените Американски Щати.

Райт, който почина през 1959 г., е даван за пример с влиятелните си проекти от 20-ти век, които включват органични мотиви, замъглени граници между интрериор и екстериор и безпрецедентно използване на стомана и бетон.

Комитетът по световно наследство на ЮНЕСКО постигна съгласие по обявяването на сградите за съкровище на световното наследство на среща в Баку, Азербайджан, заедно с пейзажа на винения регион Просеко в Италия.

Гугенхайм в Ню Йорк, може би най-известното творение на архитекта, е известен със спираловидната си форма, напомняща черупката на наутилус. Сред титулованите сгради на Райт са Fallingwater, грандиозна къща, построена над водопад в Мил Рън, Пенсилвания.

Други сгради, определени за обекти на световното наследство, включват къщата на Херберт и Катрин Джейкъбс в Медисън, Уисконсин; Храмът на единството в Оук Парк, Илинойс; къщата на Фредерик Роби в Чикаго, Илинойс, Taliesin в Спринг Грийн, Уисконсин, Taliesin West в Скотсдейл, Аризонаи и Холихок Хаус в Лос Анджелис.

„Заедно сградите демонстрират влиянието на Райт върху хода на архитектурата по света“, заяви американският държавен департамент, приветствайки новината.

Групата добави 23 други обекта на световното наследство в САЩ, но това са първите в областта на архитектурата.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!