НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олафур Елиасон предизвиква възприятието на реалността в Тейт Модърн (16.07.2019)
 Олафур Елиасон обясни как наскоро откритата му изложба /до януари 2020 година/ в лондонския музей Тейт Модърн подтиква посетителите да гледат на света с нова перспектива.

Наименувана „In Real Life”, изложбата включва около 40 произведения от последните 26 години от кариерата на датско-исландския художник. Елиасон се надява, че изложбата ще предизвика възприятието на реалността от посетителите – не нова тема в неговите произведения.

„Когато човек напусне изложба като моята, надявам се, че няма да е като да сте влезли в някаква машина за мечти, а след това да се връщате обратно в реалността“, казва Елиасон. „Наистина се надявам да се приближите до реалността и да видите нещата в по-висша степен. Мисля, че културата и изкуството могат да задават въпроси, да ви подтикват и да ви вдъхновяват да оценявате нещата в по-голяма перспектива”, добавя той.

Представените творби отразяват интереса на художника към теорията на цветовете, геометрията, околната среда и природните феномени като водопадите. Една от създадените за изложбата творби е 11-метров водопад, изграден със скеле и инсталиран на тераса.

Елиасон заявява, че творбата поставя въпроса дали природата е реална или създадена от човека в контекста на антропоценската епоха - новата геоложка ера, в която човешката дейност е с доминиращо влияние върху земната геология. Според него, произведението е предназначено да изследва въпроси, сред които: „Изградена ли е природата? Природата реална ли е? Има ли природа?"

„Сега имаме това, което наричаме антропоцен, което означава, че няма природа. Природата в момента е хуманизирана“, каза той. „Водопадът за мен е да се запитаме не откъде идваме, а къде всъщност ще отиваме?“

Друг природен феномен, който се повтаря в творчеството на художника, е дъгата. Работата на Елиасон от 1993 г. „Красота“ е създадена чрез пусната светлина през облак от вода пръскаща от тавана, за да създаде вътрешна дъга, която се преобразява, докато зрителят се движи около творбата.

Други произведения приканват зрителите да участват, като Your Uncertain Shadow, в която набор от цветни прожектори в единия край на празна стая хвърля сенки на участниците срещу противоположната стена.

"Хората в стаята са всъщност производителите на съдържание", каза Елиасон. "Беше много важно да обмислим дали ще предадем разказа или авторството на изкуството на посетителя."

Изложбата включва и стая, посветена на по-широката художествена практика на Елиасон, която се занимава със социални и екологични проблеми.

Тук са показани видеоклипове на текущия му проект Little Sun - соларна мини-лампа, която осигурява надежден енергиен източник. "В момента в света има около 1,2 милиарда души без достъп до енергия, които използват петрол, керосин, парафин и свещи", заяви Елиасон.

"Вече сме доставили 830 000 лампи и ще настояваме за един милион това лято. Това са много пари, които не са свързани с петрола."

 

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!