НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Константин Сомов и неговите маркизи, но без прочутата му „Дама в синьо“ (13.08.2019)
 Руският музей в Санкт Петербург с изложба за 150-годишнината от рождението на художника показва 150 негови творби

 

Творчеството на един от основателите на художественото общество „Мир искусства“ Константин Сомов (1869-1939) се забелязва още от първите му стъпки в професионалната област. Работата му е високо оценена от колегите в работилницата Александър Беноа и Валентин Серов, а философът Василий Розанов го нарича "блестящ художник". И обратно, известният критик Владимир Стасов вижда в творчеството на Сомов една от заплахите за националната култура. След като Сомов заминава в чужбина в началото на 20-те години, името му в родината му е зачеркнато от историята на руското изкуство в продължение на много десетилетия. И едва през "размразяващите" години за Сомов отново се заговаря, картините му започват да се излагат и през 1969 г., на 100-годишнината на художника, в Руския музей се провежда първата му самостоятелна изложба.

 

Константин Сомов е роден в Санкт Петербург в семейство с високи културни традиции. Баща му е пазител на колекциите на Императорския Ермитаж, майка му - музикант. В къщата им е имало картини на Франческо Гуарди, на малките холандци, на класиците на руското изкуство Павел Федотов и Карл Брюлов. Сомов проявява ранен стремеж към изкуството, посешава неделните часове в училището по рисуване на Дружеството за насърчаване на художниците. Завършва Императорската академия на изкуствата, през 1893-1894 г. посещава академичното ателие на Илия Репин, в което по същото време учат Игор Грабар, Дмитрий Кардовски, Филип Малявин, Анна Остроумова. През 1897-1898 г. живее в Париж и учи в Академията на Колароси. А в началото на 1900 г. Сомов участва активно в дизайна на списанието „Мир искусства“.

 

От 1914 г. вече е член на Императорската художествена академия, а от 1919 г. е професор в Петроградските държавни безплатни художествени учебни ателиета. През 1923 г. Сомов заминава за Америка като упълномощен представител на инициативата „Руска изложба“. Той не се завръща в Русия, а се установява във Франция през 1925 година. Погребан е в парижкото гробище Сент-Женевиев дес Буа.

 

Сомов е особено известен с книжната си графика, илюстрации за Пушкин и Гогол. Очарован от 18 век, той създава редица картини и графични произведения, посветени на епохата на „Галантния век“. Сред най-известните му творби са илюстрациите му към определяната като фриволна „Книга на маркизата“. Книгата е била съставена от него самия като включвала фрагменти от еротични съчинения на Андре Шение, Казанова, Еварист Парни, Волтер, Кребийон-син, фрагменти от "Опасни връзки"  на Шодерло дьо Лакло. Текстът е бил в разнообразни жанрове: проза, лирически стихотворения, песни, епиграми, новели, записки от дневници, анекдои и т.н.

 

От 1910 г. Сомов е живял почти на семейни начала с приятеля си Методий Георгиевич Лукянов (1892-1932), който е служил на художника като постоянен модел. В норманското село Гранвил те се сдобили с вила. По време на Първата световна война художникът има двугодишен романс с английския писател Хю Уолпол. През последното десетилетие от живота си той създава много произведения с хомоеротично съдържание.

 

Изложбата представя всички сфери на художествената дейност на Сомов: живопис, графика, свободна рисунка, илюстрации на книги, рисунки за списания, порцеланова скулптура. Общо около 150 произведения: 50 живописни картини, а останалите – графични творби. Съвременниците го оценяват като изключителен майстор на портрета и дори спорят кой е по-значим в този жанр - Сомов или Серов. На изложбата в Държавния руски музей има почти две дузини портрети и цяла поредица автопортрети на Сомов. За първи път зрителите ще видят неговите миниатюри: илюстрации, табели за книги, винетки.

 

Основен партньор на настоящата изложба в Руския музей е Третяковската галерия със своята забележителна колекция от картини и най-вече графика на Сомов. „Нашите московски колеги щедро споделят с нас работата на художника“, заяви Владимир Круглов, водещ изследовател в отдела за живопис от втората половина на 19 и началото на 21 век и уредник на изложбата. „Въпреки че няколко произведения не дойдоха в Санкт Петербург, по-специално „Дама в синьо“.

 

В допълнение, произведения са предоставени от Държавния музей на изящните изкуства. А. С. Пушкин, а от музеите в Санкт Петербург в изложбата участват Пушкинската къща, филиалът на Музея на Академията на изкуствата - Музей-апартамент на Бродски, както и частни колекционери.

 

Картината на Сомов „Руски пасторал“ (1922 г.) на търг на Кристис е продадена на 29 ноември 2006 г. за рекордната сума от 2 милиона 400 хиляди паунда.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!