НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата „Тутанкамон“ в Париж поставя нов рекорд с 1,42 милиона посетители (24.09.2019)
 Изложбата Тутанкамон постави нов рекорд, като 1,42 милиона посетители са се стекли да видят събитието в Париж, съобщават организаторите.

Посещаемостта надмина предишния рекорд, поставен от друга изложба за Тутанкамон, обявена като изложбата на века през 1967 г., когато 1,24 милиона се нареждат на опашка, за да видят Тутанкамон и неговите времена в Petit Palais.

„Тутанкамон: Съкровищата на златния фараон“ – изложба, която е описана като „веднъж в живота“ ще се открие в Лондон през ноември. Последният път, когато през 1972 г.  там се откри изложба със сравними размери за момчето владетел, това предизвика „тутмания“, като 1,6 милиона души изпълниха Британския музей. Повече от 150 съкровища от гробницата на монарха - включително 60, които никога преди не са напускали Египет, са събрани за изложбата.

Египетското министерство за антики заяви, че това е най-големият брой артефакти на Тутанкамон, които някога са напуснали Кайро. Почти всички от 3400 експоната идват от Египетския музей на площад Тахрир в Кайро и вероятно никога няма да напуснат страната отново. Несравнимата му колекция ще се пренесе в огромния нов музей Grand Egyptian Museum, който трябва да бъде открит догодина, близо до пирамидите в Гиза. Мостафа Уазири, генерален секретар на египетското министерство, заяви, че изложбата, която също ще посети Сидни догодина ще помогне за заплащане на новия музей в Гиза.

Министърът по антики на страната, Халед Ел-Енани, заяви, че е „сигурен, че огромният интерес към изложбата ще насърчи милиони посетители ... да посетят музеите и забележителните места в Египет". Лувъра, който даде назаем най-голямото произведение в своята египетска колекция, статуята на Амон - кралят на боговете защитаващ Тутанкамон, също поздрави за успеха на изложбата.

Около 50 000 деца са посетили изложбата само от училищни екскурзии, съобщават организаторите.

Изложбат ще посети други все още неразкрити градове, преди артефактите да бъдат върнати в Египет през 2024 година. „Моля, вижте ги“, заяви Уазири. „Посетете ги, преди да се върнат в Египет завинаги.“

Гигантският тур е предназначен също да отбележи 100-годишнината от откриването на гробницата на момчето фараон от британския археолог Хауърд Картър през 1922 година.

Организаторите трябваше да удължат работното време до 21:00 часа в помещенията на гигантския la Villette в северната част на френската столица, за да се опитат да се справят с огромното количество хора.

Лондонската изложба в галерия Саачи ще се открие на 2 ноември и ще продължи до май 2020 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!