НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Историческа колекция от скулптури най-накрая ще бъде показана в Италия (29.10.2019)
 Няколко от най-добрите музеи в Рим носят имената на аристократичните фамилии, които някога са строили величествени палаци и са ги пълнили с безценно изкуство: Боргезе, Барберини, Дория Памфил и други. Но една от най-ценните частни колекции в света - тази на фамилията Торлония, е останала невиждана от обществеността и позната на повечето учени само чрез нейния каталог, публикуван в края на 19 век. Тя включва десетки бюстове и сцени от класическата митология, датиращи от пети век пр.н.е. Колекцията е от почти 620 статуи, изобразяващи гръцки и римски богове, богини и митични герои, както и портрети на римски императори. Авторът на каталога Пиетро Ерколе Висконти определи скулптурите като „огромно съкровище от ерудиция и изкуство, натрупано в мълчание в продължение на много, много години“.

Липсата на достъп подхранваше нейната мистика и колекцията Торлония се превърна в легенда. След десетилетия на преговори, обществеността ще може да реши дали реалността отговаря на мита, когато през март 96 статуи ще бъдат изложени в Paffazo Caffarelli. Изложбата „Мраморите от Торлония. Колекциониране на шедьоври“ ще бъде отворена за деветмесечен престой, прелюдия към грандиозно турне.

Историкът на изкуствата Салваторе Сеттис, съ-куратор на изложбата с Карло Гаспари и бивш директор на Научноизследователския институт Гети в Лос Анджелис разказа пред журналисти, че много от произведенията от колекцията са добре известни, без да са показвани до сега. „Когато влязох за първи път в склада, разпознах десетки творби, за които бях чел, но никога не бях виждал“, каза той.

Колекцията включва и скулптори от епохата на барока – например творба на Джан Лоренцо Бернини вдъхновена от гръцка статуя, изобразяваща почиваща коза. Сякаш Бернини се „състезава с древността“, споделя Сетис. Кураторът каза още, че очаква други произведения в колекцията да придобият известност, след като станат публично достъпни.

Реставрацията на скулптурите - някои гръцки оригинали, други римски копия на гръцки статуи, както и римски оригинали - започна преди три години. „Произведенията не бяха в критично състояние, но бяха много мръсни“, най-вече слоеве прах, които се утаяват през годините. Реставрацията, която е поръчана от семейство Торлония и спонсорирана от бижутерийната компания „Булгари“, е извършена под зоркия поглед на експерти от министерството на културата, за да „върне блясъка на древността“, каза кураторът.

Колекцията е създадена през 19-ти век, когато Торлония започват да придобива антики като подходящо занимание за благородни семейства. Първият лот, придобит от семейството, на публичен търг, е принадлежал на реставратора и скулптор от 18-ти век Бартоломео Кавацеппи и включва древни статуи и саркофази, заедно с вази от теракота и бронз, които в крайна сметка украсяват някои от вилите на семейството. През 1825 г. Торлония придобиват 270 произведения, събрани от благородника и колекционер на изкуство от 17-ти век Винченцо Джустиняни, почитател на Караваджо. В същото време колекцията набъбва с произведения, открити при разкопки на имоти около Рим. През 1866 г. семейството купува Вила Албани със своята колекция. (Може да се посети по предварителна заявка.)

 

През 1875 г. принц Алесандро Торлония решава да създаде музей във Виа дела Лунгара. Колекцията е отворена само за малки групи посетители, докато учените имат спорадичен достъп. В последните десетилетия преговорите между семейството и италианските културни власти за намиране на подходящо място за произведенията никога не приключват.

През 2014 г. потомък на принц Алесандро Торлония създава фондация за популяризиране на колекцията. Две години по-късно той и министерството на културата подписват споразумение за излагане на част от творбите. Принцът почина през 2017 г., но фондацията продължи по неговите планове.

Тъй като скулптурите на Торлония са „колекция от колекции“, според Сетис, изложбата в Палацо Кафарели ще покаже както колекцията, така и колекционерските практики на римското благородно семейство от XV век.

Според условията на споразумението 96-те статуи, изложени в Рим, ще пътуват до музеи по целия свят, въпреки че те все още не са избрани.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!