НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Текстилните дизайни на Ани Алберс и Гунта Щолцл възродени за 100-годишнината на Баухаус (29.10.2019)
Цветни, геометрични текстилни проекти, които Гунта Щолцл и Ани Алберс създават по време на работата си в училището в Баухаус, са превърнати в плат от нюйоркската компания Designtex. Наричана Bauhaus, серията на Designtex включва осем текстилни тапицерски материали и осем цифрово отпечатани стенни покрития по модели на Щолцл която става ръководител на тъкачния цех Bauhaus, и на художничката Алберс от края на 20-те години.

Президентът на Designtex Сюзън Лион се натъква на техните дизайни и решава да ги пресъздаде за ежедневна употреба. Свърза се с дъщерята на Щолцл - Моника Стадлер, която живее в Холандия, и семейна приятелка на Алберс в Ню Йорк, Люси Суифт Вебер, която е част от фондацията Алберс.

"Усещахме силно, че жените все още не са получили такова признание, каквото би трябвало да имат", каза Лион. "Тяхната работа е изключително важна за нашата област, но и за дизайна като цяло, и се нуждае от повече внимание."

За да пресъздаде дизайните в масови продукти, Designtex се позова на геометричните планове, които са изработени от художничките върху графична хартия, и внимателно копира използваните цветове.

"И Щолцл, и Алберс са майстори на композицията", казва Вебер, която се сприятелява с Алберс в края на живота и. "Това е абстракция, която хората не са виждали преди в декоративни продукти."

Работите, повлияни от Щолцл, се отличават с геометрични шарки с асиметрични детайли и фина употреба на цвят. Нейните сложни тъкани конструкции са картографирани от екипа на Designtex за пресъздаване на пет тъкани.

„Толкова лесно е просто да копирате формите на дизайните на Bauhaus - асиметрията и смелите дизайни - но наистина да уловите интересните качества на тъканта, е нещо което е трудно за машината - никога не може да бъде същото“, сподели дъщерята на Щолцл. „Материалите и всичко друго се е променило, изискванията са се променили.“

За модела на шахматна дъска на Щолцл, който се предлага в сиво и цветен печат с меки жълти и розови тонове, Designtex работи за да произведе тъкан полиестер, наподобяващ лен.

Геометричните черни дизайни на Албърс от 1926 и 1927 г. са превърнати в цифрово отпечатани стенни покрития. Жаккард I и II на Албърс от 1925 и 1926 г. с цветни блокове червено, синьо и жълто на неутрален фон също заживяват нов живот.

Стартирането на проекта Bauhaus тази година съвпада със 100-годишнината на училището, но Лион каза, че колекциите всъщност са възникнали случайно. „Когато започнахме това преди две години и половина, Bauhaus 100 не беше нещо за което мислехме“, каза тя.  

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!