НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Tate Modern ще открие голяма изложба посветена на Анди Уорхол през 2020 г. (05.11.2019)
Анди Уорхол (1928-87) е един от най-разпознаваемите художници от края на 20 век, може би за това животът и работата му продължават да очароват и да бъдат тълкувани отново и отново. Срамежлив, хомосексуалист, човек от религиозно мигрантско семейство с ниски доходи, той си проправя собствен път, за да се превърне в олицетворение на движението поп арт. Следващата пролет, нова голяма изложба в Tate Modern - първата в галерията за близо 20 години - предлага на посетителите една лична история за това как Уорхол и неговите творби бележат период на културна трансформация. Въз основа на нови знания, експозицията ще предостави различен поглед, през който да видите тази американска икона.


Изложбата ще включва над 100 творби от цялата кариера на художника и ще хвърли светлина върху това как опита на Уорхол му е помогнал да се оформи уникалния му стил, в променящия се креативен и политически пейзаж, в който е работил. Макар той да е най-известен с емблематичните си картини с бутилки от Кока-Кола и Мерилин Монро, които са едни от символите американската култура, изложбата ще наблегне на повтарящи се теми като желанието, идентичността и вярата, произтичащи от биографията на Уорхол. Ще покаже как този иновативен художник преосмисля какво би могло да бъде изкуството в епоха на огромни социални, политически и технологични промени.

Роден като Андрю Уорхола, той израства в Питсбърг, родителите му емигрират от малко село в североизточната част на бившата Чехословашка република. Семейство Уорхола са набожни последователи на Византийската католическа църква, а въздействието на силната религиозна вяра на Джулия Уорхола, майката на Анди, с която той живее през по-голямата част от живота си се счита за важен контекст за неговата работа.

Сексуалността на Уорхол също ще бъде важна тема в изложбата, като се започне със селекция от ранни силно емоционални рисунки - мъжки портрети и голи тела от 50-те години. Тези творби ще бъдат показани с филма „Сън 1963“, който документира любовника на Уорхол - поетът Джон Джиорно, за да подчертаят колаборациите на Уорхол с фигури извън света на изкуството, разширявайки разбирането за това какво може да представлява изкуството.

Ключови творби от поп периода като „Мерилин Диптих“ 1962 г., „Елвис I и II“ 1963-1964 г. и „Race Riot“ 1964, ще бъдат разгледани във връзка със съвременните проблеми около американската култура и политика. Стремежът на Уорхол и безграничната амбиция да изтласка традиционните граници на медиите ще бъдат представени от известните му „Screen Tests“ 1964-6, и пресъздаване на психеделичната мултимедийна среда на „Exploding Plastic I
nevitable” 1966 г., първоначално създадена за рок шоуто на Velvet Underground.

Посетителите също ще могат да изживеят инсталацията от плаващи сребърни облаци на Уорхол „Silver Clouds“ 1966 г., първоначално предназначена да служи като преход в оттеглянето му от рисуването в полза на кинопроизводството. Той заявява, че „добрият бизнес е най-доброто изкуство“ - изложбата ще разгледа как Уорхол се насочва към издателството и телевизията. Интересът му към клубната култура ще бъде разгледан като опит да превърне творците звезди на ъдърграунда в мейнстрийм.

След прострелването му от Валери Соланас през 1968 г. Уорхол се връща към мащабни рисувални проекти и изложбата ще се фокусира върху неговите умения като художник и колорист със зала посветена на сериите „Ladies and Gentlemen“ 1975. Тези поразителни портрети изобразяват фигури от трансджендърската общност в Ню Йорк, включително емблематичния изпълнител и активист, Марша Джонсън  (Marsha 'Pay it no mind' Johnson) от 1969 г.

Заключителните произведения на Уорхол от 80-те години, като трогателните „Sixty Last Suppers“ 1986 г. (за първи път в Tate Modern и в Англия), ще бъдат разгледани във връзка с преждевременната смърт на художника, както и с разрастващата се епидемия от ХИВ / СПИН, която оказва въздействие върху много хора от най-близкия му кръг.

Изложбата на Анди Уорхол е организирана от Tate Modern и музеят Лудвиг, Кьолн в сътрудничество с Художествената галерия на Онтарио, Торонто и музея на изкуствата в Далас. Куратори са Грегор Муир, директор на международното изкуство и колекцията, и Фионтан Моран, асистент-куратор в Tate Modern, Илмъз Джиевиор, директор и Стефан Дидерих, куратор на колекции на изкуството на XX век в музея Лудвиг в Кьолн. Изложбата ще бъде придружена от подробен каталог и обширна програма с публични разговори и прожекции на филми.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!