НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сотбис постави очакван рекорд с Фрида Кало (19.11.2021)
Топ лотът на Modern Evening Auction, на вечерния търг на Сотбис на 16 ноември в Ню Йорк, бе автопортретът на Фрида Кало "Diego y yo" / „Диего и аз“ (1949), който изобразява съпруга й Диего Ривера в центъра на челото нa художничката. Предварителната оценка на картината бе между 30 и 50 милиона долара. Творбата счупи предишния рекорд за Кало и се превърна в най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуство, пускано някога на публичен търг. Автопортретът "Диего и аз" бе продадена за 34,9 милиона долара. Още през октомври на предаукционната изложба в Лондон се забеляза засиленият интерес към картината на Фрида. Няколко фактора бяха в съответствие с текущите пазарни условия. Първо, вниманието е привлечено от драматичната история на бурната връзка между Фрида Кало и Диего Ривера, която е отразена в картината. В очите на художничката има сълзи, разпуснатата й коса я задушава, а образът на Диего буквално завладява всичките й мисли. Автопортретът е нарисуван във времето, когато Ривера е имал връзка с мексиканската филмова актриса Мария Феликс и дори е мислил да се разведе с Кало. Колко тази постъпка наранява Фрида може да се съди по фразата от нейния бележник: „В живота ми имаше две бедствия: едното - когато автобусът се блъсна в трамвая, другото - това е Диего." Вторият фактор, Фрида Кало отдавна се превърна в икона на съвременното изкуство в масовото съзнание, а през последните години наблюдаваме нарастващ интерес към творбите на художничката. Общо, търгът донесе на аукционната къща 283 милиона долара, а най-скъпият от продадените лотове беше картината на Клод Моне "Езеро с лили" - новият собственик я купи за 50,8 милиона долара.

Последният път, когато автопортретът "Диего и аз" на Фрида Кало се появява в Сотбис е през 1990 г., когато творбата бива продадена за 1,4 милиона долара (това е първото произведение на латиноамериканско изкуство, което преминава границата от 1 милион долара на търг). До сега, рекордът за творба на Кало е 8 милиона долара, като за тази сума бе продадена картината „Две голи тела в гората“ през 2016 г. Що се отнася до най-скъпото произведение на латиноамериканското изкуство, то е дело на Диего Ривера „Съперници“ (продадено на търг на Кристис през 2019 г. за 9,8 милиона долара). Според Саймън Сток, старши специалист в отдела за импресионистично и съвременно изкуство в Сотбис за Европа и Азия, произведенията на Кало вече се продават на частно за доста над 30 милиона долара. Например, според арт дилърът Кени Шахтер, през август на тази година друг автопортрет на Кало, "Аз и моят папагал" (1941) е продаден чрез частна сделка чрез Кристис на азиатски колекционер за повече от 130 милиона долара.

Интересна е и съвсем новата концепция на вечерния търг на модернизма, който Сотбис ще тества за първи път този месец. Само шест лота са пуснати за продажба и това са творби на художници от края на XIX и първата половина на XX век, чието творчество оспорва установените норми на художествената практика. Сред необичайния подбор от автори е импресионистът Огюст Реноар, чието "Момиче с кошница с цветя" е изложено с предварителна оценка между 6 и 8 милиона долара, както и американският скулптор, основател на кинетичното изкуство Александър Калдер ("Mobile" е оценен на 10-15 милиона долара). Във вечерния търг са включени и творби на Ричард Дибенкорн, Фернан Леже и Пиер Сулаж.

Форматът Modern Evening Auction е част от плана на Сотбис за преструктуриране на тръжната си система. Сега, в ноемврийската поредица от търгове в Ню Йорк, които се считат за едни от най-престижните за годината, ще има три вечерни търга наведнъж: "Модернизъм" (изкуство от края на XIX  - първата половина на XX век), „Съвременно изкуство“ (следвоенен период и края на XX век) и „Сега“, в които ще бъдат показани само произведенията на живи художници, които са създадени през последните две десетилетия. Това преформатиране може да се дължи на желанието на аукционната къща да се възползва максимално от продажбата на търсени млади художници, чиито цени на първичния пазар скачат буквално до небето.

Продажбите в последните две категории ще се проведат последователно на 18 ноември. Топ лот на вечерния търг за съвременно изкуство е картина на Филип Гастон „Зловеща земя“ 1972 г. (оценена на 6-8 милиона долара); на търга "Сега"  водещата e картината на Йошитомо Нара "Приятно ми е да те видя отново" (1996), която може да бъде продадена за сума в диапазона от 8 милиона до 12 милиона долара.

Цялата поредица от есенни търгове започна на 15 ноември с продажбата на колекцията Маклоу, чиято обща стойност надхвърля 600 млн. долара. Колекцията включва шедьоври на Алберто Джакомети, Джеф Кунс, Марк Ротко, Анди Уорхол и други следвоенни звезди на изкуството, които излизат на пазара в резултат на шумната бракоразводна процедура на Хари и Линда Маклоу

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!