НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Огромен скок за Джеф Кунс: художникът ще изпрати свои скулптури на Луната (01.04.2022)
Джеф Кунс обяви, че ще изпрати група нови скулптури на луната по-късно тази година. Произведенията на най-скъпия жив художник в света ще достигнат до единствения естествен спътник на Земята през юли и ще останат там завинаги.

Те ще бъдат качени на борда на лунен апарат, известен като Nova C, разработен от частната американска компания Intuitive Machines. Космическият кораб, който ще бъде изстрелян от остров Мерит, Флорида ще кацне на Oceanus Procellarum, регион от светлата страна на Луната (полукълбото, обърнато към Земята). На космически кораб са необходими средно около три дни, за да измине 240 000 мили между Земята и Луната.

При кацането им скулптурите ще бъдат оставени там за постоянно  в прозрачен куб с термично покритие. Допълнителни подробности за произведенията на изкуството ще бъдат разкрити чрез специален уебсайт през следващите седмици. Известно е, че ще бъде изпратен само един лунен апарат Nova C, превозващ произведенията. С товароносимост от 100 кг и размери два на три метра е малко вероятно произведенията на Кунс да бъдат толкова големи, колкото най-известните му скулптури.

Наред с тази лунна експедиция, Кунс ще пусне и първата си група NFT-та като част от проекта "Jeff Koons: Moon Phases". Художникът обяви намерението си да влезе в  NFT търговията миналата година в Мюнхен. NFT-тата ще се предлагат чрез платформата Pace Verso на неговата галерия Pace и всяко ще съответства на физическа скулптура. Приходите от една от първите продажби ще бъдат дарени на "Лекари без граници", според официално съобщение.

„Исках да създам исторически значим NFT проект, вкоренен в хуманистичната и философска мисъл,“ казва Кунс в изявление. „Космическите изследвания ни дадоха перспектива за способността ни да надхвърляме светските ограничения. Тези идеи са централни за моя проект, който може да се разбира като продължение на амбициозните постижения на човечеството в и извън нашата собствена планета."

Президентът и главен изпълнителен директор на Pace Марк Глимчър описва проекта като „едно от най-амбициозните и значими начинания, които галерията е представяла някога“, добавяйки, че той  утвърждава „наследството на Кунс като един от най-големите творчески визионери в света“.

Проектът се рекламира с думите "първите разрешени произведения, които ще бъдат поставени на повърхността на луната", според вицепрезидента на Intuitive Machines Джак Фишер, въпреки че кой е разрешил творбите да се намират там остава неясно. Той добавя, че мястото на тяхното кацане ще стане обект на културното наследство на лунното кацане — области на Луната, считани от Националната администрация по аеронавтика и космос (NASA) и свързани партньори като исторически значими, като например мястото на първото кацане на Луната от Аполо 11. Защитата на тези места бе приета от Сената на САЩ през 2019 г. по време на администрацията на Тръмп и подписана от бившия президент през декември 2020 г.

Кунс обаче в никакъв случай не е първият художник, който осъществява лунните си амбиции. По-рано тази година живеещият в Дубай художник Саша Джафри обяви, че изпраща произведение на Луната, което той описа като „първото официално произведение на изкуството на Луната“. Не е ясно какво има предвид художникът под "официално". Освен това и Джафри и Кунс са изпреварени от художника Пол ван Хойдонк, чиято алуминиева скулптура е поставена на Луната през 1971 г. И от своя страна дори той може да бъде засенчен от непотвърденото присъствие на керамична плочка върху луната, гравирана от хора като Уорхол, Клаес Олденбург и Робърт Раушенберг.

Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Пол ван Хойдонк Fallen Astronaut
Саша Джафри
Саша Джафри
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!