НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
4,8 милиона евро за преоткрития Тициан в Доротеум, Виена (13.05.2022)
 Изгубена в продължение на повече от сто години – открита от експерти – успешно продадена на търг важна картина на Тициан, озаглавена „Покаяната Магдалена“, беше продадена за 4,8 милиона евро на търг на стари майстори в Доротеум в сряда, 11 май 2022 г.

След няколко минути напрегнато наддаване, картината беше закупена от анонимен колекционер по телефона. Печелившата оферта е една от най-високите цени, достигани някога на търг за произведение на Тициан.

„Това е наистина великолепен резултат“, казва експертът Марк Макдонъл. „Изключително сме щастливи, че успяхме да представим толкова важна картина на пазара. Това значимо произведение на Тициан, със своя завладяващ кралски произход, привлече световен интерес от откриването си и това беше съответно възнаградено. С тази продажба Тициан получи признанието, което заслужава.

Картината, дело на венецианския бароков художник Тициан Вечелио, известен като Тициан, има изключителна и богата на събития история. Тя е част от някои от най-известните колекции на всички времена, някога принадлежащи на кралица Кристина на Швеция (1629-1689), която може би е една от най-интригуващите женски фигури в европейската история, и на големия ценител на изкуството Филип II, Херцог на Орлеан (1674-1723), който е регент на Франция по време на Луи XVI. Много вероятно е картината първоначално да е била и собственост на най-великия колекционер от всички тях, император на Свещената Римска империя, Рудолф II, и да е постъпила в шведско владение след завладяването на Прага в края на 30-годишната война. Съвсем доскоро „Покаяната Магдалена“ на Тициан е била частна собственост повече от сто години.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!