НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Търг в Копенхаген акцентира върху художниците от CoBrA и тяхната значимост за европейското изкуство (02.12.2022)
 Датската аукционна къща Bruun Rasmussen, част от мрежата на Bonhams, представя „CoBrA: Силни гласове на следвоенна Европа“ – разпродажба на произведения от движението от художници, базирани в Копенхаген, Брюксел и Амстердам (от където идва името КоБрА). Този аукцион с 122 лота ще се проведе в Bruun Rasmussen в Копенхаген на 6 декември.

Групата CoBrA е създадена от датските художници Асгер Йорн и Карл-Хенинг Педерсен, наричан „датския Шагал“, холандските художници Карел Апел и Констант Нивенхейс, както и белгийците Корней, Пиер Алечински и Кристиан Дотремонт. Групата е основана през ноември 1948 г. в Париж, в кафенето на хотел Нотр Дам. Френските художници Жан-Мишел Атлан и Жак Дусе в последствие също стават членове. Заедно групата CoBrA опитва да надхвърли академичните учения за изкуството на времето си, тъй като художниците в нея намират преобладаващите движения, като абстрактното изкуство, за твърде ригидни и рационални. Обединяващата доктрина е пълната свобода на цвят и форма, както и антипатия към сюрреализма. Тези художници се застъпват за спонтанно и експериментално изкуство и практики, вдъхновени от примитивизма. Те са особено заинтересовани от детските рисунки и изкуството на тези, които се смятат за аутсайдери. Тяхното международно сътрудничество обаче е краткотрайно. Групата CoBrA се разпада през ноември 1951 г. след три съвместни изложби.

Първата изложба, през 1949 г. в Амстердам, оказва голямо влияние върху публиката, объркана от творбите. Отхвърлянето обаче бързо отстъпва място на приемането и след това на признанието – особено в скандинавските страни. Йорн, Апел и Алечински, основните фигури на CoBrA, са добре представени в аукциона.

„CoBrA беше моето училище“, казва Пиер Алечински, който в края на 40-те години, на 22-годишна възраст, се запознава с Кристиан Дотремон, с когото ще формира ядрото на белгийския клон на движението. Неговият стил се развива през 50-те години на миналия век, съчетавайки ориенталска калиграфия с вселената от въображаеми създания на CoBrA, съживявайки фламандската традиция за фантастичното. Колоритната творба на Алечински, Dernier arbre („Последното дърво“) 1970 г., е изложена за първи път в известната галерия Birch в Копенхаген. Приблизителна оценка 600 000-800 000 DKK (€80 000-110 000).

Картина на Асгер Йорн „Заедно, но без съдържание“, 1948 г. (Оценка 400 000 – 500 000 DKK (€55 000 – 65 000) на ярко оцветени зверове е вдъхновена от скандинавските приказки, представящи чудовища със заострени човки и остри нокти.

Разпродажбата ще включва и широкоформатна творба на Карел Апел „Grosse Tier verschlingt kleines Tier” (Голям звяр поглъща малък звяр), 1958 г., която е била изложена на Венецианското биенале през 1964 г. Произведението е с оценка от 1 500 000-2 000 000 DKK (200 000 евро). -270 000). Апел е живял в няколко страни, но най-дълго във Франция, където се установява през 1950 г. Работата му е активно подкрепяна от критици като Мишел Рагон и Мишел Тапие, които виждат творчеството на Апел като европейски еквивалент на американския абстрактен експресионизъм.

Нилс Рабен, ръководител на модерни и съвременни картини в Bruun Rasmussen, каза: „Всички велики фигури на движението CoBrA ще бъдат представени и това е силен символ на нашата европейска мрежа и сътрудничество. Този проект е чудесна възможност да представим тези картини на европейски колекционери.”

Карел Апел „Grosse Tier verschlingt kleines Tier”
Карел Апел „Grosse Tier verschlingt kleines Tier”
Асгер Йорн „Заедно, но без съдържание“
Асгер Йорн „Заедно, но без съдържание“
Пиер Алечински, Dernier arbre („Последното дърво“)
Пиер Алечински, Dernier arbre („Последното дърво“)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!