НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скулптура на Луиз Буржоа може да достигне 40 милиона долара в Sotheby’s (28.04.2023)
Колекционер с дълбоки джобове и свободно място може да се сдобие с една от най-известните съвременни скулптури - прочутият „Паяк“ (1996) на Луиз Буржоа се появи на търг в Sotheby’s, Ню Йорк. Творбата, широка повече от 5 метра, се очаква да донесе между 30 и 40 милиона долара, което означава, че е много вероятно да счупи поне един рекорд на търг, ако не и няколко.

Ако „Паяк“ достигне най-ниската си предварителна оценка, след като се отчетат хонорарите, тя вероятно ще стане най-скъпата творба на художничката на търг и най-скъпата скулптура на художничка, продавана някога на търг, надминавайки друг „Паяк“ (1996), продаден за 28 милиона долара (32,1 милиона долара с такси) в Christie's през май 2019 г. Ако се продаде на или над високата оценка, настоящият „Паяк“ може да се доближи до рекорда за творба на художничка продавана на търг, в момента 44,4 милиона долара (с таксите), които наследницата на Walmart Алис Уолтън плати за картината на Джорджия О'Кийф „Джимсън Уийд“ (1936) през 2014 г.

„Паяк“  се предлага от Fundação Itaú, поделението с нестопанска цел на бразилската банка Itaú Unibanco. Скулптурата е придобита от Олаво Сетубал, колекционер и съосновател на банката, след като е представена като централна част от специално представяне на творби на Буржоа на Биеналето в Сао Пауло през 1996 г., за което художничката проектира отличително, спираловидно лого. Скулптурата е била дадена на заем на Музея за модерно изкуство в Сао Пауло от 1997 до 2017 г. и впоследствие е изложена в различни бразилски институции.

В годините след придобиването на „Паяк“, Fundação Itaú измести своите колекционерски приоритети, за да се съсредоточи върху произведения на художници, базирани в Бразилия. Приходите от продажбата на скулптурата ще подкрепят тези усилия.

Произведения от серията Паяци на Буржоа са на видно място в много от водещите световни музеи, включително музея Гугенхайм в Билбао, Националната галерия на Канада в Отава, Dia:Beacon в Ню Йорк и Tate Modern в Лондон. „Паякът се превърна в глобална икона, разпознаваема от всички, като се има предвид неговото видно присъствие в културни институции по целия свят“, каза в изявление Дейвид Галперин, ръководител на отдела за съвременно изкуство на Sotheby’s в Ню Йорк.

Настоящият „Паяк“ ще бъде изложен в централата на Сотбис в Ню Йорк на 6 май, преди да бъде предложен на вечерната разпродажба на съвременно изкуство в къщата на 18 май. Същият аукцион ще включва също толкова емблематична широкомащабна творба на Жан-Мишел Баския, „Сега е времето“ (1985), която се очаква да донесе повече от 30 милиона долара.

„Паяк“ (1996), Луиз Буржоа
„Паяк“ (1996), Луиз Буржоа
„Джимсън Уийд“ (1936), Джорджия О'Кийф
„Джимсън Уийд“ (1936), Джорджия О'Кийф
„Сега е времето“ (1985), Жан-Мишел Баския
„Сега е времето“ (1985), Жан-Мишел Баския
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!