НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Последният портрет на Густав Климт има най-високата оценка, поставяна някога за картина в Европа - над £65 милиона (16.06.2023)
Последният портрет, нарисуван от Густав Климт, ще бъде с най-високата оценка, поставяна някога за картина в Европа или Обединеното кралство, когато се появи в Sotheby’s в Лондон този юни, оценена на над 65 милиона британски лири. Продажбата поне за тази сума на практика е предрешена, тъй като е гарантирана от трета страна.

Dame mit Fächer (Дама с ветрило), рисувана през 1917 г., все още е на статив в студиото на Климт, когато той умира през февруари 1918 г. Квадратният формат с маслени бои върху платно изобразява непознат модел (въпреки че има някои предположения, че тя е Йохана Стауде, един от любимите модели на Климт). По онова време Климт е много търсен портретист, но това не е поръчково произведение - то е нарисувано изцяло за негово собствено удоволствие и като такова има особена свобода и спонтанност.

„Начинът, по който кимоното й се изплъзва от рамото й, ветрилото изглежда сякаш е поставено там, за да скрие гърдите й, това очевидно не е нечия дъщеря, която е изпратена да й нарисуват портрета! Това е Климт, който експериментира и разширява границите“, казва Хелена Нюман, председател на Sotheby’s, Европа и световен ръководител на импресионистичното и модерно изкуство.

Интересът на Климт към китайската и японската култура също е осезаем - той има голям гардероб от кимона и китайски роби, заедно с колекция от японски щампи. Мотивите на заден план и върху халата в Дама с ветрило, като лотосови цветове, феникси и дракони, черпят до голяма степен от китайския дизайн.

За последно Sotheby's продаде тази картина преди почти 30 години, през 1994 г., за 11,6 милиона долара (с таксите), момент, който Нюман си спомня добре: „Работех в Sotheby's тогава и това беше голяма работа по онова време”. През 1994 г. произведението е продадено като част от колекцията на Уендъл Чери, американският предприемач и колекционер на изкуство. Но преди това е собственост на виенския индустриалец Ервин Бьолер, който го купува малко след смъртта на Климт (Бьолер, брат му Хайнрих и братовчед му Ханс са били приятели и покровители както на Климт, така и на Егон Шиле). Сега картината излиза на пазара за първи път от 30 години от семейството, което я е купило през 1994 г. - Sotheby's няма да разкрие причините за продажбата й.

Картината наскоро беше фокус на изложба, озаглавена Дама с ветрило; Густав Климт и Източна Азия, в музея Горен Белведере във Виена от март 2021 г. до февруари 2022 г.

Повечето от поръчаните портрети на Климт от златния период са в музеи и Нюман казва, че най-близкият сравним портрет, излязъл на пазара (относително) наскоро, е Портретът от „златния период“ на Адел Блох-Бауер II (1912), който беше продаден в Christie's в Ню Йорк за рекордните $87,9 млн. (с таксите) през ноември 2006 г. (прибл. $18-25 млн. $). Твърди се, че купувачът е Опра Уинфри, която според съобщенията е продала произведението частно за около 150 милиона долара през 2016 г. В момента то е изложено в изложбата След импресионизма на Националната галерия в Лондон. Друга сравнима работа, която смени собственика си в частна сделка, е Портретът на Адел Блох-Бауер I, който (отново според съобщенията) е бил продаден на Роналд Лаудер за Neue Galerie в Ню Йорк за 135 милиона долара през 2006 г. След това Frauenbildnis, портрет на Риа Мунк III , незавършена творба от същия период като Дама с ветрило (и двете 1917-18), която беше продадена на Christie's в Лондон през 2010 г. за £18,8 милиона (с таксите).

Съвсем наскоро, през 2017 г., Sotheby’s London продаде Bauerngarten (Blumengarten) на Климт, сцена на градина от 1907 г., за £48 милиона (с таксите).

Нюман казва, че тези показатели са взети предвид при оценката на Дамата с ветрило, заедно с цената, постигната миналия месец през май за водния пейзаж на Климт, Insel im Attersee, който беше продаден в Sotheby’s в Ню Йорк за 53,2 милиона долара на частен японски колекционер. Нюман „очаква“ да види силен азиатски интерес към тази работа, не на последно място поради силното й китайско и японско естетическо влияние.

„Климт е в тази рядка категория художници – включително Модилиани, Пикасо и Джакомети – чиито творби са достигнали над 100 милиона долара на търг“, казва Нюман.

Dame mit Fächer (Дама с ветрило) ще бъде предложена за продажба на вечерния търг на Sotheby’s Modern & contemporary на 27 юни в Лондон.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!