НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Джоан Мичъл на търг в Сотбис вероятно ще достигне нов рекорд за художничката (15.09.2023)
 Джон Чейм, един от основателите на галерия в Манхатън Cheim & Reid, ще предложи творби от личната си колекция на търг в Сотбис тази есен. Начело на продажбите ще бъде „Слънчогледи“ (1990-91), монументален диптих на Джоан Мичъл, който се очаква да подобри рекорда на художничката на търг с повече от 20 милиона долара.

Сотбис планира да включи най-добрите произведения от притежанията на Чейм в своите съвременни вечерни и дневни разпродажби в Ню Йорк през ноември, като останалите лотове са планирани да преминат през други търгове на къщата до 2024 г. Почти всяко произведение, което ще бъде предложено, ще направи своя дебют на търг, според говорител на Сотбис.

По време на кариерата си, обхващаща 45 години, Чейм се отличава като откривател на таланти и куратор според изявление на аукционната къща. Той се присъединява към галерия Робърт Милър в Ню Йорк през 1978 г., а две десетилетия по-късно основава Cheim & Read заедно с дилъра Хауърд Рийд в Челси.

През годините Чейм събра огромна лична колекция, съставена от произведения на няколко уважавани съвременни и следвоенни художници, от Алекс Кац, Алис Нийл и Сай Туомбли до Даян Арбъс, Робърт Мейпълторп и Анди Уорхол. Той е известен с култивирането на дълбоки, значими взаимоотношения с много от тези художници, според Сотбис, добавяйки, че Чейм е започнал да излага и колекционира творби на жени художници много преди по-широкият свят на изкуството да започне да се фокусира върху равенството между половете.

Перлата в короната сред лотовете, изпратени от Чейм, са монументалните слънчогледи на Мичъл (1990-91), рисувани в края на нейната добре известна абстрактна серия. Той се сдобива с картината през 1991 г., малко след завършването й, когато Мичъл казва на Чейм да избере която и да е творба от студиото и като подарък. Картината дори не трябва да достигне оценката си от 20 милиона долара, за да надмине най-скъпата творба на Мичъл на търг, „Боровинка“ (1969), която донесе 16,6 милиона долара в Кристис, Ню Йорк през 2018 г.

Други акценти от колекцията на Чейм, която ще се появи в продажбите на Сотбис тази есен, са неозаглавена картина на Мичъл от 1960 г., която се очаква да бъде продадена за между 3,5 и 4,5 млн. долара, отливка от 1990 г. на скулптура от серията „Персонажи“ на Луиз Буржоа (приблизително 1,8-2,5 млн. долара) и портретът на Нийл от 1972 г. Джаки Къртис като момче (приблизително 1,5-2,5 милиона долара), който беше включен в ретроспективата, организирана от Музея на изкуствата Метрополитън, Гугенхайм Билбао и Музеите на изящните изкуства в Сан Франциско през 2021 г.

Работата на Жан-Мишел Баския на хартия, озаглавена No Hay Crimen  (1983), също може да донесе до 1,8 милиона долара през ноември. (Според Sotheby’s Чейм организира първото проучване на произведенията на Баския на хартия.) Неозаглавена скулптура от 1970 г. на Линда Бенглис ще отбележи дебюта на художника на вечерен търг, като се очаква творбата да бъде продадена за между 200 000 и 300 000 долара.

Съоснователите на Cheim & Read обявиха през лятото на 2018 г., че ще затворят едноименното си пространство на West 25th Street в края на годината, за да се преместят в горната част на града и да преминат към частна практика. Програмата за публични изложби на галерията обаче беше отворена отново на същия адрес през септември 2019 г. и оттогава продължава без прекъсване (с изключение на Covid). Следващата изложба на галерията – самостоятелно представяне на Шон Скъли, трябва да бъде открита на 26 септември.

„Слънчогледи“ (1990-91), Джоан Мичъл
„Слънчогледи“ (1990-91), Джоан Мичъл
.
.
Джон Чейм
Джон Чейм
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!