НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата „Ван Гог в Овер-сюр-Оаз. Неговите последни месеци” идва в Музея д’Орсе (06.10.2023)
 От 3 октомври 2023 г. до 4 февруари 2024 г. Musée d’Orsay представя „Ван Гог в Овер-сюр-Оаз. Неговите последни месеци“, изложба, фокусирана върху последните месеци от живота на Винсент ван Гог във френския град Овер-сюр-Оаз.

На 30-ина километра от Париж, Овер-сюр-Оаз е китно и спокойно селце, сред гора и житни ниви. Незасегнато от индустриализацията, то е запазило едновремешния си чар, вдъхновявал редица живописци и по-специално Ван Гог, спомена за който е белязал това място завинаги.

Престоят на Винсент в Овер е кратък, 2 месеца, но изключително интензивен. През този трескав творчески период, той рисува над 70 картини. Страдащ от депресия, на 26 юли 1890 г. Винсент се прострелва и след тридневна агония издъхва.

„Ван Гог в Овер-сюр-Оаз. Неговите последни месеци“ пристига в Париж след представянето си в Музея на Ван Гог в Амстердам, където бе изложена от 12 май до 3 септември 2023 г. Според музея на Ван Гог „в изложбата следваме Ван Гог от неговото пристигане в селцето, където оптимистично и амбициозно се захваща за работа, до последните му творби. По това време чувствата на провал, самота и меланхолия са взели връх, но въпреки това Ван Гог продължава да създава изключително силни творби. Изложбата също така изследва значението на Ван Гог като художник и как репутацията му нараства в първите години след смъртта му.“

Музея д’Орсе заявява, че „Все още няма изложба, посветена изключително на този последен, но решаващ етап от кариерата (на Ван Гог). За два месеца художникът създава 74 картини и 33 рисунки, включително емблематични творби като „Доктор Пол Гаше“, „Църквата в Овер-сюр-Оаз“ и „Житно поле с гарвани“. С около четиридесет картини и двадесет рисунки, експозицията ще подчертае този период по тематичен начин: ранни пейзажи, изобразяващи селото, портрети, натюрморти, пейзажи от околностите. Също така ще представи серия, уникална в творчеството на Ван Гог, от картини в удължен двоен квадратен формат.

Интересното е, че когато „Ван Гог в Овер-сюр-Оаз. Неговите последни месеци” беше открита в Амстердам миналия май, само няколко дни преди това Институтът по изкуствата в Чикаго да представи изложбата „Ван Гог и авангардът: Модерният пейзаж”. Сега двете изложби отново съвпадат, тъй като от Ню Йорк „Модерният пейзаж“ ще бъде изложена в Музея на Ван Гог в Амстердам от 13 октомври.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!