НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Салвадор Дали в Букурещ (15.12.2023)
 Вселената на Салвадор Дали пристигна в румънската столица. Най-голямата изложба на испанския художник със 170 негови творби, вече е подредена в АРКУБ (ARCUB) - Културния център на Букурещ и очаква широката публика от 13 декември до 12 май.

Посетителите ще имат възможност да видят големи и малки скулптури, такива от стъкло, графики, гравюри, литографии, златни миниатюри и бижута с рубини, диаманти, изумруди и сапфири, които са създадени от сюрреалиста и илюстрират неговия гений.

В изложбата е включен и известният диван, направен във формата на устните на актрисата Мей Уест, но и елементи, които препращат към света на Салвадор Дали като слонове, носорози, часовници, пеперуди и ангели.

Творбите са част от колекцията на експерта по модерно изкуство Бенямино Леви, която включва най-много произведения на испанския художник и е с неоценима стойност.

"Бенямино Леви се запознава лично с художника през 60-те години на миналия век и му поръчва серия скулптури от бронз, а по-късно става негов агент", разказва за БТА Джазмин Мерилин, която работи за Бенямино Леви. Подготовката на изложбата отнема четири месеца.

"Тази изложба е още едно доказателство, че Букурещ расте. Фактите говорят. В румънската столица едновременно се провеждат изложба на Пикасо, Дали и Браунер и това е много за града ни.

Културата и образованието формират идентичността. Това сме ние. Затова решихме да инвестираме в изкуство. Това са и силни аргументи да кандидатстваме за европейска столица на културата", коментира пред журналисти кметът на Букурещ Никушор Дан.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!