НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Започна фестивала "Лунар" (10.05.2024)
През уикенда София се превръща в светлинна галерия под открито небе с 3D мапинг проекции и светлинни инсталации, създадени от артисти от цял свят. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен. Всички светлинни творби и инсталаци ще бъдат активни всеки ден в рамките на фестивала от 21:00 – 00:00 ч.

„Лунар“ се завръща още по-ярък тази година, с чисто нова фестивална програма. Имаме над 20 артисти от целия свят, които ще се включат, имаме 22 локации, имаме 4,5 км пешеходен маршрут, който посетителите могат да обиколят както предпочитат“, каза Страхил Йорданов, един от организаторите на фестивала.
 
Някои от акцентите в рамките на програмата са:
 
АТЕЛИЕ: “РИСУВАНЕ СЪС СВЕТЛИНА”*
СВЕТЛИННА ИНТЕРАКЦИЯ С ПУБЛИКАТА

*Ателието ще се проведе на 10 и 12 май, между 21:00 – 23:00 ч.
С атрактивната фотографска техника light-painting, водещите на ателието изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците. За първи път, ще бъде рисувано триизмерно пространство в дълбочина, поставяйки акцент върху градските пространства. Публиката ще бъде въвлечена в игра със сетивата и създаване на индивидуални светлинни рисунки, които може да получи на мига.
 
МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
ВИДЕО МАПИНГ ШОУ
Регионален исторически музей – София, пл. “Бански” №1

Кои са митовете и легендите, които съпътстват различните култури? Как те са закодирани в същността ни още от нашето детство и защо различните митични елементи събуждат фантазията ни?

Едни от най-интересните и загадъчни истории ще се срещнат, за да отпразнуват културното богатство и многообразие. Завладяващото преплитане на митични разкази и герои ще създаде сборник от визуални приказки, които резонират отвъд физическите граници.
 
АРТХИВ
СТАТИЧНА ПРОЕКЦИЯ
Държавна агенция “Архиви”, ул. „Московска“ №5

Визуални артисти от пет държави, оставят своя собствена следа в историята на сградата, която съхранява едни от най-интересните документи и факти. Тяхното изкуство разкрива фасадата, която не е просто хранилище на исторически записи, а е пазител на истории и колективните спомени на нацията. Получилият се в резултат междукултурен диалог е силна метафора на съхраняването на миналото, като същевременно провокира артистична свобода, чрез съвременни артистични похвати.

*В творбите на артистите Даниел Марграф, Пани Павлоски и MP-STUDIO са използвани документи, съхранявани в Държавна агенция “Архиви”.
 
 
 

 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!