НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вечерните летни аукциони на стари майстори в Лондон предлагат шедьоври, но не и рекорди (05.07.2024)
Международният пазар на изкуство в момента страда от геополитическо безпокойство. Резултатите от тазседмичните вечерни търгове на стари майстори в Sotheby's и Christie's в Лондон изглежда показват, че купувачите и продавачите на изкуство отпреди 20-ти век чувстват тази нервност.

Christie’s предложи повечето от малкото произведения дело на стари майстори през този сезон в Лондон. Търгът във вторник вечерта (2 юли) събра £43,6 милиона (с таксите) от само 24 предложени лота, предварителната оценка бе от £41,4 милиона до £63,8 милиона. Само три картини останаха непродадени; други три бяха оттеглени преди търга. Еквивалентната продажба на стари майстори на компанията през юли миналата година възлиза на £53,9 млн. от 40 лота.

Очаквано по-голямата част от медийното внимание преди аукциона беше насочено към Тициан и неговата "Почивка по време на бягството от Египет" от Longleat House в Уилтшър, която се оценяваше между £15m и £25m. Тази малка ранна картина на венецианския майстор, за която се смята, че е направена около 1489 г., е била открадната от Longleat House през 1995 г. Полицията я открива седем години по-късно в найлонова пазарска чанта на автобусна спирка в югозападен Лондон.
Във видимо износено състояние и не представляваща Тициан в разцвета на силите му, тя оглави търга на Christie’s с една единствена оферта от трета страна-гарант за £17,6 милиона (с таксите).

Експертите по стари майстори бяха много по-ентусиазирани от "Мадоната на черешите", преоткрит шедьовър на базирания в Антверпен художник от Северния Ренесанс Куентин Метсис. Направена през 20-те години на 15-ти век, тази нежна панелна картина на Мадоната с младенеца на трона с пейзаж на заден план се смята, че е вдъхновена от изгубен прототип на Леонардо.

„Мадоната на черешите“ на Метсис е много известна творба през 16-ти и 17-ти век, която вдъхновява много копия. Оригиналът беаше изгубен, докато версията „студио“ не беше продадена от Christie’s през 2015 г. за £254 500. Последвалата реставрация разкри, че всъщност това е добре запазеният оригинал според учените и новата му поява в Christie’s е с оценка от £8m-£12m. Подкрепено от гарант трета страна, това привлече интерес от страна на азиатски купувач, преди да бъде закупена в крайна сметка от лондонските дилъри Hazzlit, наддаващи от името на музея J. Paul Getty в Лос Анджелис, за £10,7 милиона.

Другите скъпи лотове на Christie бяха картината на Франс Халс от средата на 17-ти век, портрет на джентълмен от фамилията де Волф, от Cowdray Park в Съсекс, и огромно платно на Джордж Стъбс - пейзаж, датиран от около 1769 г. , от американска колекция. Предвид популярния успех на неотдавнашната изложба на Халс в Националната галерия в Лондон, това може да изглежда идеалният момент да се продаде портрет на художника, който е висял в английска селска къща повече от 100 години. Но търсенето беше премерено, картината беше закупена от наддаващ по телефона в рамките на оценката си - £5,7 милиона. Стъбс, който не се е появявал на търг от 1978 г., не успя да бъде продаден срещу ниската оценка от £7 милиона.

Настроението беше осезаемо по-приглушено в сряда вечерта (3 юли) в Sotheby’s, чийто лондонски клон в момента е в процес на съкращения на персонал. Беше предложена сравнително малка селекция от 32 творби на стари майстори и творби от 19-ти век и нищо не заплашваше да преодолее бариерата от £5 милиона. За разлика от Christie’s предната вечер, в търговската зала имаше доста празни места.

Панелната картина на Ботичели, Богородица с младенеца, датирана от учените към 1490-те години, е каталогизирана от Sotheby's като от художника „и студио“, както е била последователно оценявана от появата си в базираната в Лондон колекция на Алфред де Ротшилд, още от едуардианската епоха.

В резултат на това тя беше оценена на сравнително скромните 3 до 5 милиона паунда — далеч под нивата на произведение с пълно авторство — и подкрепено от гаранция от трета страна. Въпреки че някои опитни търговци смятат, че картината е по-скоро на Ботичели, отколкото на студиото, имаше една единствена оферта от гаранта за £3,4 милиона.

Ботичели не беше единствената пазарна сделка на купувача, сключена в Sotheby’s. Много голям, но много величествен комплект от шест стенописи на Джандоменико Тиеполо от средата на 18-ти век на „Прославените дела на семейство Порто от Виченца“ бе продаден на онлайн купувач за £1,9 милиона. Те бяха продадени в Sotheby’s преди 11 години за £2,8 милиона.

Отново и отново в Sotheby’s картини се продаваха под или на най-ниската цена или оставаха непродадени. Едно от малкото изключения беше невероятна атмосферна гледка на Венеция от британския художник-топограф Дейвид Робъртс, която е подарък за рождения ден на дъщеря му. Вероятно защото не е виждан на търг от 1881 г., той предизвика конкуренция между половин дузина наддавачи, преди да бъде продаден на базираните в Лондон арт консултанти Beaumont Nathan за £396 000 срещу ниска оценка от £60 000.

Търгът на Sotheby's събра общо £12,4 милиона срещу предварителна оценка от £11,5m-£17,7m, с шест непродадени лота и още три изтеглени (включително двойка пейзажи на Каналето от Венеция, оценени на £2,5млн.-3,5млн. ). Това беше доста голяма разлика, в сравнение с £39,4 млн., които компанията спечели от своя вечерен търг с 49 лота нпрез юли миналата година.
 
Ботичели, Богородица с младенеца
Ботичели, Богородица с младенеца
Тициан, Почивка по време на бягството от Египет
Тициан, Почивка по време на бягството от Египет
Куентин Метсит, Мадоната с черешите
Куентин Метсит, Мадоната с черешите
Франс Халс, портрет на джентълмен от фамилията де Волф
Франс Халс, портрет на джентълмен от фамилията де Волф
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!